Tajvan aktiválta a védelmi rendszereit ma hajnalban, azután, hogy az ország délnyugati részén 37 repülőgép lépett be a sziget Légvédelmi Azonosítási Zónájába (ADIZ) – számolt be róla a Reuters.

Az ADIZ egy, az ország határainál kiterjedtebb terület, amelyet Tajvan felügyel és járőrözik, hogy haderejének több ideje legyen reagálni az esetleges fenyegetésekre.
A nemzetközi gyakorlatban ezeket az övezeteket olyan államok hozzák létre, amelyek partjait nagy kiterjedésű nyílt víz övezi. Először az Amerikai Egyesült Államok alakította ki ezt a területet, azóta 20 további ország követte őket.

A jelentés szerint a sziget partjainál kínai J-16-os és J-11 típusú vadászgépeket, illetve nukleáris fegyver hordozására képes H-6 típusú bombázógépeket, egy YU-20 típusú légi utántöltő repülőgép és egy légtérellenőrző repülőgépet is észleltek.

Az incidens miatt

  • riasztották a tajvani tengerészet hajóit és a légierő több harci gépét,
  • valamint aktiválták a rakétaelhárító rendszereket is.

A védelmi tárca jelentése szerint a kínai gépek egy része Tajvan délkeleti része felé repült, majd a Csendes-óceán nyugati részén megfigyelési és navigációs gyakorlatokat végzett.

Egy héten belül ez már a harmadik incidens Kína keleti partjainál. Szombaton egy amerikai hadihajóval szemben lépett fel agresszívan egy kínai hadihajó, kedden pedig a dél-koreai légvédelmi zónába hatoltak be orosz és kínai gépek.

Peking továbbra is sajátjának tekinti Tajvan szigetét, a kínaiak nyomásgyakorlása rendszeres a térségben.

Mi történhetett? Sosem akartak még ennyi Boeinget venni

Legalábbis 787-esből. Ráadásul folytatódhat a Dreamliner-ek leszállítása, ugyanis megoldódott az alkatrészekkel kapcsolatos probléma. A gépeket gyártó vállalat növelni szeretné a gyártókapacitást és a megrendelések növelését is célul tűzte ki. → Bővebben