Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök pénteken arra kérte az Európai Parlamentet, hogy halasszák el július 13-i beszédét, amelyben a strasbourgi plenáris ülésen ismertetné országa prioritásait az EU Tanácsának soros elnökségére – számolt be a Politico.

Miután a spanyol Szocialista Párt a múlt heti regionális és önkormányzati választásokon súlyos veszteségeket szenvedett országszerte, Pedro Sánchez július 23-ra – mindössze három héttel azután, hogy Madrid július 1-jén átveszi a tanács hat hónapos soros elnökségét – előrehozott választásokat írt ki.

Néppárti vezetés és Sanchez stratégiai óvatossága

Mivel a szavazás előtt a jobbközép Néppárt vezet a közvélemény-kutatásokban, erősen kérdéses, hogy van-e értelme annak, hogy a spanyol miniszterelnök kevesebb mint két héttel a szavazás előtt ismertesse az elnökségre vonatkozó terveit.

Az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának pénteken írt levelében, Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője arra utalt, hogy Alberto Nunez-Feijoo, a spanyol Néppárt vezetője kétséget kizáróan megnyerné a spanyol választást.

Manfred Weber ezért azt kérte, hogy a spanyol kormányfőnek az európai parlamenti képviselőkhöz intézett beszédét tolják ki szeptemberre, hogy a frissen megválasztott miniszterelnök a belpolitikai csatározásokon kívül ismertethesse a tanács prioritásait.

Órákkal később Pedro Sánchez elárulta, hogy már hivatalosan is kérte a parlamenttől a beszéd elhalasztását. A La Moncloa, a madridi kormányközpont szerint a kérés a hét elején, 24 órával azután érkezett, hogy a miniszterelnök kiírta az előrehozott választásokat.