A Nemzeti Statisztikai Intézet péntek reggeli közleménye szerint az ország munkanélkülisége 12,29 százalékra emelkedett, meghaladva a tavalyi 11,80 százalékot — írjaa Euronews.

Bár az előző negyedévhez képest növekedés tapasztalható, a spanyol munkanélküliség még mindig jelentősen közel van a történelmi mélyponthoz.holland ING pénzintézet megjegyzi, hogy az ország rátája még mindig jóval magasabb, mint más euróövezeti országoké.

Az ING ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a gyorsuló gazdasági növekedés feszes tempót diktál a munkaerőpiac területén. 2024-es év egészére 11,6 százalékos s átlagos munkanélküliségi rátát prognosztizálnak. 2025-ben várakozásaik szerint ez a szám még tovább csökkenne 11,2 százalékra.

Megoldást jelenhetnek a helyzetre a külföldiek, hiszen az ország népszerű célpont a munkavállalók körében, főleg a latin-amerikaiak számára. 

Hasonlóképpen, Spanyolország gazdasága is rendkívül sokat profitál ezekből a vendégmunkásokból, mivel gyakran magasan képzettek, azonban az átfogó gazdasági és politikai problémák miatt nem találnak megfelelő munkát hazájukban.

Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy magyar kézbe kerüljön a spanyol vasútóriás

A spanyol kormány hiába keresett egy nyugat-európai vevőt a Talgo vonatgyártóra, nagyon úgy tűnik, hogy a Ganz-Mavag Europe 619 millió eurós felvásárlási ajánlata lesz a befutó.Bővebben--->