Hinstein a moszkvai kiberbiztonsági ülés után tett nyilatkozatában elmondta, hogy patrióta tevékenységgé kellene nyilvánítani a rosszindulatú szoftverek létrehozását, használatát vagy terjesztését, amennyiben az az Orosz Föderáció érdekeit védi.

"A felelősség alóli mentesség kidolgozását tervezzük azok számára, akik az Orosz Föderáció érdekében járnak el a számítógépes információk területén mind hazánkban, mind külföldön„ — válaszolta Hinstein újságírói kérdésre. Hozzátette, hogy az állam érdekében dolgozó hekkerek jogainak törvényi szabályozására lenne szükség, illetve minden eszközt fel kell használni az ellenségek elleni hatékony küzdelemhez. 

"Ha ma ilyen központok támadnak minket, Oroszországnak képesnek kell lennie arra, hogy megfelelően reagáljon„ — egészítette ki Hinstein. Ameddig a kiberbiztonságra vonatkozó új szabályok nem születnek meg, a hekkerekre akár hét év szabadságvesztés is kiszabható az orosz büntető törvénykönyv 273. cikke alapján. Egyelőre nincsenek kibúvók a törvény alól, így a jelenleg működő Kreml-párti hekkercsoportok tulajdonképpen illegálisan működnek, azonban a kormány felhasználja őket az Ukrajna ellen folyó háborúban. 

A cybernews értesülései szerint az új szabályt a Killnet, a XakNet, a NoName057(16), a CyberArmyRussia és az FRwL Team csoportok számára jelent előnyt. A Killnet célkeresztjében kifejezetten az Egyesült Államok egészségügyi szoftverei állnak. Bár a csoport védjegyének számító szolgáltatásmegtagadással járó (DDoS) támadásokat eddig inkább kellemetlenségnek, mint tényleges fenyegetésnek tekintették, a biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a támadások a jövőben pusztítóbbá válhatnak, és malware-törlőket vagy zsarolóprogramokat vethetnek be.

Az amerikai Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Kiberbiztonsági Központja szerint jelenleg legalább 14 amerikai egészségügyi szervezet számára jelent aktív fenyegetést az orosz hekkercsoport működése.