„Az éjjeli műszak összefoglalója: vétó az extra pénzre Ukrajnának” és a hétéves uniós költségvetés felülvizsgálatára, posztolta X-re (a volt Twitterre) Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök szerint az ügyre majd jövőre térnek vissza az uniós állam- és kormányfők ülésén „rendes előkészítés után”.

Pénteken nagyjából hajnali fél 3 körül véget ért az uniós állam- és kormányfők decemberi csúcstalálkozójának első napi ülése. Az Európai Tanács csütörtökön kezdődő találkozóján eddigre megegyeztek többek között Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megnyitásáról és üdvözölték a 12. szankciós csomag elfogadását.

Az Európai Unió vezetői megállapodtak abban, hogy tagsági tárgyalásokat kezdenek Ukrajnával, még akkor is, ha az továbbra is küzd az orosz invázió ellen, de Magyarország ellenállása miatt nem tudtak megállapodni egy 50 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagról Kijev számára.

A brüsszeli csúcstalálkozón Orbán Viktor elhagyta a termet, miközben a többiek megállapodtak a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről egy háborúban álló országgal.

A Reuters beszámolója szerint ezután azonban nem tudták legyőzni a magyar miniszterelnök ellenállását a blokk költségvetésének olyan átalakításával szemben, amelynek célja az Ukrajnának nyújtott létfontosságú pénzügyi támogatás átirányítása és több pénz biztosítása más uniós prioritásokra, például a migráció kezelésére.

A 27 uniós vezető egyhangúságát igénylő pénzügyi csomagról szóló tárgyalásokat péntek kora reggel fejezték be, és közölték, hogy januárban újra megpróbálják, és egyesek optimizmusuknak adtak hangot, hogy akkor sikerülhet megállapodásra jutni.

A tisztviselők szerint az EU 27 tagállamából 26 vezetője elégedett volt a csúcstalálkozót vezető Charles Michel által előterjesztett kompromisszumos költségvetési javaslattal.

Még van egy kis időnk, Ukrajna nem fogy ki a pénzből a következő hetekben

– mondta Mark Rutte holland miniszterelnök a tárgyalásokról távozó újságíróknak. „Eléggé biztos vagyok benne, hogy jövő év elején sikerül megegyeznünk, január végén gondolkodunk” – fűzte hozzá Rutte.

Orbán szerint Ukrajnának nem kellene ekkora összegeket kapnia az EU költségvetéséből, mivel nem tagja a blokknak. Más vezetők biztosították Kijevet arról, hogy az uniós költségvetésen kívülre irányítják a segélyeket Ukrajnának, ha Budapest fenntartja a blokádot.

Bár a tagság valószínűleg még évekig várat magára, a brüsszeli csúcstalálkozón hozott döntés egy lépéssel közelebb viszi Ukrajnát ahhoz a hosszú távú stratégiai céljához, hogy lehorgonyozzon a Nyugat mellett. A lépés kritikus időpontban történt Ukrajna számára, miután az orosz erők elleni ellentámadása nem hozott jelentős eredményeket – állapította meg tudósításában a Reuters.

Ez egy győzelem Ukrajna számára. Győzelem egész Európa számára. Győzelem, amely motivál, inspirál és megerősít

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Olaf Scholz német kancellár kulcsszerepet játszott abban, hogy Orbánt rávegyék, hagyja el a termet, hogy szabaddá tegye az utat a döntés előtt – mondták diplomaták és tisztviselők. Scholz szerint a döntés "a támogatás erős jele" Ukrajna számára.

A vezetők megállapodtak továbbá egy másik volt szovjet köztársasággal, Moldovával folytatandó csatlakozási tárgyalásokról, valamint arról, hogy Grúziának tagjelölt státuszt biztosítanak. A vezetők közölték, hogy Boszniával is megkezdik a tagsági tárgyalásokat, amint az ország bizonyos politikai reformokat végrehajt.

 

Óriási fordulat: Orbán nem vétózott, szabad az út Ukrajna előtt

Az Európai Tanács döntése értelmében megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával, miután Orbán Viktor miniszterelnök visszalépett a vétótól. A vezetők ezen felül egy 50 milliárd eurós mentőövet is jóvá akarnak hagyni a háború sújtotta ország számára. Bővebben --->