Hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára – közölte a tárca.

Az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek. A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil – áll a közleményben.

A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja. A mentőegység az esti órákban Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka vezetésével indul Koszovóba.

Helyi szerbek ülnek az utcán a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonáinak sorfalával szemben a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban
Helyi szerbek ülnek az utcán a KFOR katonáinak sorfalával szemben az észak-koszovói Zvecanban
Kép: MTI/EPA , Georgi Licovszki

Tűzijáték a puskaporos hordó mellől: 15 éve független Koszovó

Immár tizenöt éve független állam Koszovó, ám Szerbia ezt a tényt még mindig nem fogadta el – egy sor másik országgal egyetemben. Az ország elsősorban északi részében élő szerb kisebbség gyakran szerepel a nemzetközi sajtóban szerepelnek határblokádokkal vagy egyéb Koszovó-kritikus akciókkal. Bővebben >>>