Új versenyügyi főközgazdászt keres az Európai Bizottság. A big tech vállalatokat is felügyelő poszt tavaly augusztus óta betöltetlen, legutóbb a Yale Egyetem professzorát, Fiona Scott Mortont jelölte Margrethe Vestager versenyjogért felelős biztos. Azonban Emmanuel Macron és öt uniós biztos is összeférhetetlenségre hivatkozva tiltakozott a szakember kinevezése ellen, mivel az Obama-adminisztráció egykori tisztviselője külső tanácsadóként együtt dolgozott a legnagyobb amerikai tech-óriásokkal.

Az amerikai közgazdász még a biztosi kollégium előtti meghallgatását megelőzően visszalépett a jelöléstől. Most újra pályázatot írtak ki április 5-i határidővel a versenyügyi főközgazdász és a technológiai vezető pozíciójára azzal a kitétellel, hogy csak uniós állampolgárok jelentkezhetnek a posztra – írja a Politico. 

Elsősorban az Élysée-palota kifogásolta, hogy egy korábban a big technek tanácsot adó amerikai közgazdászt akartak megbízni az egyesült államokbeli technológiai óriások uniós felügyeletével.

Fókuszban a digitális szektor

Az Európai Bizottság 3 évre nevezi ki a versenypolitikai főközgazdászt, aki a versenyügyi biztosnak tartozik felelősséggel. Elsősorban a trösztellenes, fúziós és állami támogatási döntések gazdasági elemzése lesz a feladat és 29 szakosodott közgazdász segíti a munkáját.

Két nappal az unió digitális piacok kereteit meghatározó rendelete, a Digital Markets Act (DMA) érvénybe lépése után egy másik vezetői állást, a digitális visszaélések meggátlásáért létrejött technológiai vezetői posztot is meghirdetett az unió. Az intézménytől a kibertérben elkövetett bűncselekmények megakadályozását várják.

Ekkora lehet a büntetés, több ezer céget érint az új EU-irányelv

Fájdalmas következményekkel jár, ha az érintett társaságok nem tesznek eleget az uniós kibervédelmi irányelvnek – hívja fel a figyelmet az EY szakértője. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson!