Frans Timmermans, az európai politika befolyásos alakja, az Európai Bizottság európai zöld megállapodásért (European Green Deal) felelős ügyvezető alelnöke visszatér a holland politikába. Hazájában a migrációról folyó vita miatt összeomlott a koalíciós kormány, ezt követően pedig Mark Rutte, tizenhárom éve regnáló miniszterelnök, bejelentette visszavonulását az aktív politikától. A 2023 novemberére kiírt holland választások így számos lehetőséget tartogatnak a politikusok és a pártok számára, hiszen a politikai erők kiegyensúlyozottsága miatt nyílt versenyre lehet számítani. 

Frans Timmermans értelemszerűen miniszterelnöki ambíciókkal tér vissza a nemzeti politikai színtérre, hogy megmérettesse magát a választásokon.

A veterán politikus a holland Munkáspárt és a GroenLinks (Baloldali Zöldek) listavezetője lesz. 

Margrethe Vestager ügyvezető alelnök, egyben az Európai Bizottság versenyjogi biztosa Dánia támogatásával indul a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bank elnöki posztjáért. Igaz, éppen az elmúlt napokban egy több mint kérdéses személyi javaslatával sikerült botrányt kavarnia, ami valószínűsíthetően csökkenti az esélyeit.

A biztos asszony ugyanis az amerikai Fiona M. Scott Mortont jelölte az Európai Bizottság versenyjogi főközgazdászának. Scott Morton a Yale Egyetem professzora, és tudott, hogy külső tanácsadóként együtt dolgozott a legnagyobb USA tech-óriásokkal. Ezért

az összeférhetetlenség gyanúja lengené körül európai ténykedését,

hiszen az uniós feladata éppen e vállalatok térnyerésének megfékezése lett volna. Így nem meglepő, hogy jelölése óriási politikai visszhangot váltott ki.  Emmanuel Macron francia elnök tiltakozása mellett, további öt EU biztos is jelezte aggályait Vestager jelöltjével kapcsolatban. Így az sem meglepő, hogy az amerikai közgazdász még a biztosi kollégium előtti meghallgatását megelőzően visszalépett a jelöléstől. Ez komoly politikai kudarcot jelent Vestager biztos asszonynak, akinek az Európai Beruházási Bank elnöki székét célzó pályázatáról szeptemberben tárgyalnak majd informális ülésükön az uniós tagországok pénzügyminiszterei.

E személyes ambíciók érvényesítésének előtérbe kerülése az Európai Bizottság töredezettségére utal egy rendkívül nehéz olyan időszakban, amikor az Európai Uniónak korábban nem tapasztalt léptékű és nehézségű kihívásokkal kell megküzdenie. Frans Timmermans távozása biztosra vehető. Amennyiben Vestager biztos asszony bank elnöki pályázata sikeres lesz, akkor Ursula von der Leyen már ez év vége előtt kulcs területeken kényszerül nélkülözni őket az unió vezetésében. Az Európai Bizottság legfőbb politikai prioritása a European Green Deal jogszabályainak elfogadtatása és végrehajtása, amelynek legfontosabb vezéralakja éppen Timmermans.

Ezek a személyi változások jelentős mértékben csökkenthetik a Bizottság politikai mozgásterét és cselekvőképességét.

Az ügyvezető alelnöki munkát is végző két biztos adminisztratív és politikai pótolhatósága problémásnak ígérkezik a ciklus célegyenesében, az európai parlamenti választások kampányidőszakának közeledtével.