Mitch McConnell republikánus frakcióvezető arról beszélt a szenátusban, hogy a Donald Trump vezette előző amerikai kormány komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy eltántorítsa Európát a kínai technológiától, Magyarország pedig épp egy sor gazdasági együttműködést ír alá az Egyesült Államok legnagyobb stratégiai ellenfelével szemben.

Itt tette hozzá, hogy Washingtonnak fel kell mérnie, hogy a szövetségesei mennyire elkötelezettek mellettük: nem csak az értékeik, de az érdekeik mellett is. Hszi Csin-ping budapesti látogatása pedig kevéssé szolgálja az ügyet.

Hogy Magyarország képes Kína lábtörlőjeként szolgálni Európába? Ezt a részt nehezebb összeegyeztetni Washington helyzetével, ahol a Kínára való összpontosítás nemrégiben még hitvallás volt

– utalt Mitch McConnell arra, hogy egyesek számára rendben van az például, hogy Orbán Viktor egyedüliként a NATO-s vezetők közül Moszkvában egyeztet Putyinnal, valaki még csodálhatja is őt ezért, a Kínához való közeledés viszont már más lapra tartozik – írja ki a 24.hu.

A szenátor szerint Magyarország olyan hatalmak kereszttüzében találta magát, amelyek célja az, hogy aláássák Amerika biztonságát és jólétét, Magyarország pedig példázza, hogy miként nem szabad viselkedni egy ilyen kihívás közepette.

Végül nemcsak a magyaroknak, hanem összes európai szövetségesüknek is azt üzente: „Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea azon van, hogy aláássanak minket. Gyorsabban kell cselekednünk, hogy újjáépítsük azt az erőt, ami az agresszió elrettentéséhez és legyőzéséhez szükséges. Felelősségre kell vonnunk egymást, hogy megosszuk a védekezés kollektív terhét. Ezen a fronton még rengeteg tennivaló van.”

Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában azt mondta, nem akarja ideológiai keretek közé szorítani a gazdaságot, neki az a célja, hogy a legjobb technológia jöjjön Magyarországra, ezért fontos a kínai kapcsolat.

Kína Budapesten akart éket verni Európa és az Egyesült Államok közé?

Bár továbbra sem ismerni az Orbán Viktor-Hszi Csin-ping csúcstalálkozó során megkötött kétoldalú megállapodások részleteit, de sok felvetésre választ adott a távol-keleti szuperhatalom elnökének budapesti látogatása. A Külügyi Intézet szakértőjével igyekeztük sorra venni ezeket.