III. Károly brit királynál rákot diagnosztizáltak – jelentette be hétfőn hivatalos közleményben a Buckingham-palota. A brit uralkodó kezelését aznap meg is kezdték: palota szerint a király pozitív hangulatban van.

Ha abból indulunk ki, hogy a 75 éves brit uralkodó élete korábbi évtizedei alatt jó egészségnek örvendett, valóban nem lehet ok hatalmas aggodalomra.

Ugyanakkor tény, hogy a palota szóvivői azt egyelőre nem pontosították, hogy milyen rákkal küzd a király, ahogy arról sem árultak el részleteket, hogy mennyire súlyos III. Károly állapota. Csupán annyit osztottak meg, hogy betegségét egy közelmúltbeli prosztatavizsgálat közben fedezték fel. Azt azonban biztosan tudni lehet, hogy a király nem prosztatarákban szenved.

Egy királyi kórtörténet

III. Károlyt körülbelül egy héttel ezelőtt engedték haza az egyik londoni magánkórházból, ahol jóindulatú prosztatamegnagyobbodással kezelték, amely egy hétköznapi jelenség az ötven év feletti férfiak körében, többek között az Egyesült Királyságban.

A palota szóvivői szerint pusztán azért hozták nyilvánosságra a király prosztata problémáival kapcsolatos híreket, hogy felhívják a férfiak figyelmét a prosztata szűrővizsgálatok fontosságára.

Korábban a koronavírus kétszer is megfertőzte az uralkodót, ám mindkét alkalommal csak enyhébb Covid-tünetei voltak – idézte föl az Euronews. A brit király a vírus miatt először 2020 márciusában került karanténba, Skóciában, amikor még nem állt rendelkezésre vakcina. III. Károly ennek ellenére némi íz- és szaglásvesztéssel vészelte át a betegséget, és elmondása alapján egyedül a bezártság viselte meg.

Majd 2022 februárjában másodszor is elkapta a koronavírust, ám ekkorra már három Covid-védőoltást is kapott.

A kolbász ujjak rejtélye

A brit uralkodó úgynevezett kolbász ujjairól régóta zajlanak a találgatások. Egyes teóriák szerint ízületi gyulladás vagy más betegség okozhatja a különös jelenséget, ami miatt folyadék gyűlik fel III. Károly kezeiben. Maga a király és sajtóosztálya sem árult el erről részleteket, ugyanakkor III. Károly nem egyszer utalt már viccelődve arra, hogy milyenek az ujjai. Például a koronázásáról szóló BBC-dokumentumfilmben, amikor idősebbik fia, Vilmos csak nehezen tudta felcsatolni az egyik ünnepi köntösét, azt mondta neki: „ne aggódj, neked nincsenek olyan kolbász ujjaid, mint nekem.”

Mindezt leszámítva III. Károlyt leginkább sportsérülések érték eddigi hosszú élete folyamán:

  • 1980-ban egy windsori pólóversenyen a lova ledobta, majd meg is rúgta: az akkori trónörökös arcát hat öltéssel kellett összevarrni.
  • A kilencvenes években több műtéten is átesett: egy pólómeccs során eltört a jobb karja, egy másik meccsen pedig megsérült a bal térde.
  • 2001-ben eszméletét vesztette, és mentőautóval szállították kórházba, amikor a lova ledobta őt egy pólómeccs közben, amelyet fiaival, Vilmos herceggel és Harry herceggel játszott.
  • III. Károly pályafutása e mellett különböző vadászbalesetekben is bővelkedik: 1998-ban, amikor vadászat közben leesett a lováról, eltörött az egyik bordája, majd 2001-ben egy hatalmas bukást követően a vállcsontja tört el.
  • A brit király több mint 40 év után, 2005-ben vonult vissza a pólózástól.

III. Károly kisebb egyéb orvosi beavatkozásokon is átesett az évek során. 2008-ban például egy rutineljárás keretében eltávolítottak egy nem rákos daganatot az orrnyergéből. 2003-ban sérvműtétje volt egy magánkórházban, ahonnan távozva szintén poénkodott a saját állapotán a rá várakozó riportereknek. A brit uralkodó ezen túl jó ideje küzd az ágyéki porckorongsérvvel is.

Így járnak el, ha III. Károly cselekvőképtelenné válna

Miután nyilvánosságra hozták III. Károly király megdöbbentő rákdiagnózisát, bejelentette, hogy ideiglenesen visszavonul a nyilvános feladatoktól. Felmerült a kérdés, hogy ki helyettesítheti az uralkodót abban az esetben, ha a király „cselekvőképtelenné” válna.

A részletekről ITT írtunk bővebben.