A Buckingham-palota hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy az orvosok egy jóindulatú prosztatabetegség kezelése során a rák egy nem részletezett formáját fedezték fel a királynál. Úgy tudni, hogy III. Károly állapotát nagyon korán észlelték, és a prognózis jó. A király folytatja heti audienciáját a miniszterelnökkel, és továbbviszi a színfalak mögötti állami ügyeket.

Bár a hírek szerint „rendkívül pozitívan” fogadta a hírt, az uralkodó cselekvőképtelenné válása esetére törvényi szabályozás van érvényben.

Az 1937-es régensi törvény VI. György király – Károly király nagyapja – uralkodása idején lépett hatályba, mivel az ő örököse, II. Erzsébet királynő akkor még csak 10 éves volt.

A törvény akkor alkalmazandó, ha a trónörökös uralkodó még nem töltötte be 18. életévét, nincs az országban, vagy cselekvőképtelen.

Ideiglenes cselekvőképtelenség vagy az országból való távollét esetén az uralkodó államtanácsosokat delegálhat a nevében. Ez volt a helyzet II. Erzsébet királynő esetében, amikor felkérte Károly herceget és Vilmos herceget, hogy vegyenek részt a Parlament 2022-es állami megnyitóján.

Az államtanácsosok mind a királyi család tagjai, és egyszerre két vagy több tag is elláthatja a királyi funkciókat. Ilyen lenne a király párja és a következő négy, 21. életévüket betöltött trónörökös: Camilla királynő, Vilmos, a walesi herceg, Henrik, Sussex hercege, András, York hercege és Beatrix hercegnő, András herceg lánya – írja a Daily Mail

A királyi ház azonban 2022-ben azt mondta, hogy ez csak a dolgozó királyi családtagokra vonatkozna, ezért cselekvőképtelenség esetén

  • Camilla királynő,
  • Vilmos herceg,
  • Anna hercegnő, a király húga és
  • Edward herceg, III. Károly kisebbik öccse támogatná a királyt.

A jogszabályok egy kinevezett „régensre” is kiterjednek

A „régens” a következő a trónöröklési sorban: Vilmos herceg. Ő venné át az uralkodó legtöbb funkcióját, kivéve a törvényjavaslatokhoz való királyi hozzájárulás megadását. 

Buckingham-palota hétfő este közleményben tudatta:

„A király közelmúltbeli, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatt végzett kórházi beavatkozása során egy külön aggodalomra okot adó problémát észleltek. Az ezt követő diagnosztikai vizsgálatok a rák egy formáját azonosították. Őfelsége ma megkezdte a rendszeres kezelések menetrendjét, amely idő alatt az orvosok azt tanácsolták neki, hogy halassza el a nyilvános szereplést. Ezen időszak alatt Őfelsége a szokásos módon folytatja az állami ügyek intézését és a hivatalos papírmunkát”

A király továbbra is teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a teljes közszolgálatba.

A király személyesen tájékoztatta fiait, Vilmos herceget és Henrik herceget az állapotáról. A sussexi herceg a következő napokban utazik az Egyesült Államokból az Egyesült Királyságba, hogy meglátogassa őt.

Vilmos herceg is visszavonult ideiglenesen a nyilvános szereplésektől, amíg feleségének, Katalin walesi hercegnőnek segít, aki a múlt hónapban elvégzett hasi műtétje után lábadozik.