Az AP által készített tudósítás Oleskire, a gát által elárasztott egyik városra összpontosít. Egészségügyi dolgozók és más lakosok állításai szerint az orosz hatóságok eltitkolták a halottak számát, valamint megfenyegették a városban lakókat, ha foglalkozni akartak halottiakkal. Akik megszólaltak az júniusi eset óta, szinte mind neveik eltitkolását kérték. 

tragédia azért is öltött ekkora méreteket, mivel a gát összeomlását követően az első kritikus órákban a megszálló hatóság alábecsülte a veszély mértékét. Oleski lakosságával elhitették, hogy őket nem érinti a katasztrófa – írja az AP. 

Az orosz állam szerint csupán 59 ember fulladt vízbe, ám ez a felét sem takarja az áldozatok számának. Csak Oleskiben százra tehető, hiszen egy 16 ezer fő lakosággal rendelkező városról van szó.

Az egészségügyi dolgozók mintegy 200-300 emberre teszik az áldoztatok számát. Sokan ráadásul még mindig nem kerültek elő.

Egy önkéntes elmondta, hogy férjével és két szomszédjával legalább 100 holttestet gyűjtöttek össze az áradások alatt. Ezt azonban hamar be kellett fejezniük, ugyanis az orosz hatóságok megtiltották. 

Az oroszok csak három nappal az árvíz után tértek vissza, és szigorú utasításokkal érkeztek, amelyek megtiltották a korház orvosainak, hogy halotti bizonyítványt állítsanak ki azokról az áldozatokról, akik vízbe fulladtak. Akik természetes halállal távoztak, azokról elkészülhetett a dokumentum. 

Egy Szvetlána nevű ukrán ápoló elmondta, hogy az orosz rendőrség csupán szóban adogatta a  parancsokat, naponta járták a kórházat, hogy meggyőződjenek róla a lakosság betartja-e az utasításokat. 

Két év alatt újjá akarják építeni a kahovkai vízerőművet, a tényleges helyreállítás azonban több évi

Az ukrán kormány határozatot fogadott el a felrobbantott kahovkai vízerőmű helyreállításának projektjéről - jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök. Az ukrán agrárminisztérium szerint csak ahhoz 2-3 év kell, hogy feltöltsék a víztározót, és a vízszint elérje a gátat. >>>

Azoknak a családtagoknak, akik nem tudták eltemetni halott hozzátartozóikat, azt mondták, menjenek át más körzetekbe. Itt az oroszok által kiválasztott orvosok írták alá a halotti bizonyítványokat. Parancsba adták azt is, hogy azonnal értesíteni kell a rendőrséget, ha bárki holttestet lát. 

A lakosok az első napokban tömegsírokba temették halottaikat. Az oleski templom udvarában az AP rá is talált az egyik temetkezési helyre.

(Kiffer Anna)