Többféle polimert és gumit találtak a Japán legnagyobb hegyét, a Fudzsi-hegyet és a Oyama-hegyet körülvevő felhővízben. Az Environmental Chemical Letters folyóiratban közzétett tanulmány azt mutatja, hogy a műanyagszennyezés már beszivárgott a Föld legtöbb ökoszisztémájába.

A további kutatásoknál műanyagdarabkákat találtak a bolygó legtávolabbi pontjain és az emberi test legintimebb részein, beleértve a vért, a tüdőt és a terhes nők méhlepényét.

A kutatók tudomása szerint ez az első olyan tanulmány, ami levegőben szálló mikroműanyagokat mutat ki a felhővízben a szabad troposzférában és a légköri határrétegben – írja az Euronews.

A felhővizet a két japán hegy csúcsán gyűjtötték 1300-3776 méter közötti magasságban, a Föld légkörének legalsó rétegében. Ezután fejlett képalkotó technika alkalmazásával mutatták ki, hogy a felhők literenként 14 műanyagdarabot tartalmaztak, amelyek mérete 7 és 95 mikrométer között változott; ez valamivel több, mint egy emberi hajszál átlagos szélessége, ami 80 mikrométer.

Ugyan a műanyagok hidrofóbok, ám ha sokáig vannak kitéve ultraibolya fénynek, akkor hidrofillé válnak a szerzők magyarázata szerint. Megjegyzik, hogy a polimerek bősége egyes mintákban azt mutatja, hogy a felhőjég és a víz kondenzációs magjaként működhettek – ezek olyan apró részecskék, amelyeken a légkörben a vízgőz kondenzálódik, vagyis elengedhetetlen ahhoz, hogy a felhők kialakuljanak.

A tudósok összegzése szerint a magaslégköri mikroműanyagok befolyásolhatják a felhőképződést, ami módosíthatja az éghajlatot.

Plasztikus problémák: így szabadulunk meg a műanyagtól

Alapos átalakulás előtt áll az európai műanyagipar: a cégeknek és a lakosságnak is fegyelmezettnek kell maradnia a jövőben.
Bővebben--->