Bár a japán H-IIA űrrakéta 98 százalékos indítási sikerességi rátával rendelkezik, a felső légkörben uralkodó nem megfelelő szélviszonyok miatt 27 perccel a tervezett felszállás előtt fel kellett függeszteni a rakéta indítását.

A nagy magasságban uralkodó szél elérte az indításra vonatkozó korlátozást... amelyet azért állítottunk be, hogy az előre figyelmeztetett területeken kívül eső törmelékek ne csapódjanak be

– mondta Tatsuru Tokunaga, az MHI H-IIA indítóegységének vezetője.

Japán Űrügynökség (JAXA) biztonsági vezetője, Michio Kawakami elmondta, hogy 5 és 15 kilométeres magasságban erős, közel 108 km/h-s szelet észleltek. Hozzátette, hogy a szélviszonyokat több tájfun is befolyásolhatta Japán körül – írja a Reuters

Az új indítási időpont még nem dőlt el, de a szükséges folyamatok, például az újratankolás miatt legkorábban csütörtökön lesz – mondta Tokunaga. Az MHI és a JAXA azt mondta, hogy az indításra akár szeptember 15-én is sor kerülhet. A rakétát a JAXA dél-japán Tanegashima űrközpontjából hétfőn reggel indították volna; a rakéta indítását a múlt hét óta már kétszer elhalasztották a rossz időjárás miatt. 

Leszállnának a Holdon

A rakéta a JAXA holdjáróját (SLIM) szállítja, amely az első japán űreszköz lenne, amely leszállna a Holdon. A JAXA azt tervezte, hogy a hétfői indítás után három-négy hónapon belül áll Hold körüli pályára, és négy-hat hónap múlva kísérli meg a landolást a Hold felszínén.

A SLIM-misszió célja, hogy a Hold felszínétől számított 100 méteren belül nagy pontosságú leszállást hajtson végre – a JAXA szerint ez technológiai ugrás a hagyományos, több kilométeres pontosságú holdraszállásokhoz képest.

A rakéta egy műholdat (XRISM) is szállít, amely a JAXA, a NASA és az Európai Űrügynökség közös projektje.

Annak ellenére, hogy Japán célja, hogy a 2020-as évek végén űrhajósokat küldjön a Hold felszínére, a közelmúltban kudarcot vallottak az űrmissziók: 2022 októberében az Epsilon kisrakéta indítása meghiúsult, majd a múlt hónapban egy teszt során felrobbant a hajtómű.

Egyébként Japán lenne az ötödik holdra szálló ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után. 

 

 

 

Felfedező útra indult az indiai holdjármű

A guruló mini szerkezet a leszállóegység belsejébe bújtatva utazott a holdfelszínre, majd egy kis rámpán legurulva sikeresen elhagyta az űrhajót. Bővebben --->