A DN67C jelzésű, más néven Transalpina magashegyi út Fehér megyei szakaszán szerdán több fát is kidöntött az orkánerejű szél, fogságba ejtve 14 arra haladó járművet.

A szél által kicsavart fák egyike egy személygépkocsira zuhant egy 64 éves nő halálát okozva.

A jármű másik utasa, egy 63 éves férfi könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

 

Villámlásban kigyulladt házak, 42 megrongált épület és kidőlt fák: pusztított a vihar

A keddi viharos időjárás miatt országszerte 318 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Baranya vármegye kivételével mindenhonnan érkeztek segélyhívások a katasztrófavédelemhez. Bővebben >>>

Villámcsapás végzett egy testvérpárral

Szerda reggel holtan találták meg a moldvai Botosani megyében egy testvérpárt, amely még a kedd esti vihar idején tűnt el.

Az 52 éves férfi és 45 éves húga állatokat legeltetett a mezőn, amikor este fél nyolc körül vihar csapott le a térségre.

Holttestüket egy megégett, kettéhasadt fa alatt találták meg, halálukat a jelek szerint villámcsapás okozta.

Egy nap alatt kétezernél is több segélyhívás

Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) szerdai közleménye szerint idén először fordult elő, hogy egyetlen nap alatt több mint kétezer segélyhívás futott be hozzájuk.

  • A SMURD rohammentő szolgálat kedden több mint 1500 bajba jutott emberhez ment ki,
  • a tűzoltók 124 tűzesetet oldottak meg,
  • illetve másik 440 sürgősségi esetben siettek a lakosok segítségére az ország 113 településén az északi országrész 15 – többnyire bánsági és erdélyi – megyéjében.

Szerdán Románia déli megyéiben, a fővárost is beleértve harmadfokú (vörös) hőségriadó volt érvényben, de az ország szinte teljes területére első- (sárga), vagy másodfokú (narancssárga), heves zivatarokra – 30-40 milliméternyi csapadékra és óránként 70-80 kilométeres sebességű széllökésekre – figyelmeztető riasztást is kiadott a meteorológiai szolgálat.