Óva intette a libanoni Hezbollah síita szervezetet egy nagyszabású támadástól Izrael ellen Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteken Jerevánban tett látogatása során. Örmény hivatali partnere, Ararat Mirzoján oldalán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Libanon népe is mindössze békében szeretne élni és nem kíván további eszkalációt a régióban – adta hírül az MTI.

Ezért olyan rendkívül fontos, hogy minden szereplő együttműködjön elejét véve annak, hogy a térség lángba boruljon

– húzta alá a német diplomácia vezetője.

A Gázai övezetben kialakult helyzetre tekintettel Annalena Baerbock humanitárius szüneteket sürgetett a harctevékenységek során a polgári lakosság ellátásának biztosítására, ahogy azt az Európai Unió is szorgalmazta.

„A humanitárius segítség az emberiesség követelménye. Humanitárius szünetekre és folyosókra van szükség” – szögezte le Baerbock. Mint mondta: „Az EU 27 tagállama dolgozik ezen és mi is ezen vagyunk a nap 24 órájában a terepen.” Hangsúlyozta, hogy a palesztin térséget irányító radikális iszlamista Hamász terrorszervezet ártatlan férfiak, nők és gyerekek szenvedésével játszik a Gázai övezetben, élő pajzsként használva őket.

Örmény-azeri békekötés kell

Baerbock mindemellett szóvá tette Örményország és Azerbajdzsán viszonyát is. Kijelentette, hogy a két országnak vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz, hogy politikai megoldást találhassanak a több mint 30 éve tartó konfliktusra. „Charles Michel, az Európai Tanács elnökének közvetítési erőfeszítései olyan hidat képeznek, amely a leggyorsabb utat képezheti a béke irányába.”

Mirzoján közölte, hogy ami Hegyi-Karabahot illeti, Azerbajdzsán megszegte ígéreteit, hogy nem fog harci cselekményeket indítani az egykor többségében örmények lakta szakadár terület ellen. Ugyanakkor leszögezte: Örményország szándéka, hogy a béke útját járja a régióban.

Az örmény külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a két ország területi szuverenitásának kölcsönös elismeréséről van szó. Baerbock szót ejtett arról is, hogy Németország Hegyi-Karabah lakóinak 2021 óta 22 millió euró humanitárius támogatást nyújtott. Hozzátette, hogy Berlin most további 9,3 millió eurót különít el erre a célra.