Hollywood talán már figyelmeztetett a mesterséges intelligenciával való kapcsolatteremtés veszélyeire, de egy informatikus szerint lehet, hogy kihagyunk egy lehetőséget, ha nem fogadjuk el az ember-gép kapcsolatok pozitívumait. A 2013-as Her című filmben Joaquin Phoenix introvertált főhősének megpróbáltatásai ellenére egy professzor szerint nyitottnak kell lennünk a chatrobotok által nyújtott kényelemre.

Tony Prescott, a Sheffieldi Egyetem kognitív robotika professzora szerint a mesterséges intelligencia fontos szerepet játszik az emberi magány oldásában: „Ahogyan a háziállatokkal is tartalmas kötelékeket alakítunk ki, és nem kételkedünk abban, hogy a gyerekek babákkal játszanak, úgy a felnőttek számára is nyitottnak kell lennünk a mesterséges intelligencia értékeire.”

Egy olyan korban, amikor sokan magányosnak mondják az életüket, a mesterséges intelligencia társasága, mint a kölcsönös társas interakció egyfajta ösztönző és személyre szabott formája, értékes lehet

– írja Prescott A mesterséges intelligencia pszichológiája) című új könyvében.

Prescott úgy véli, hogy az MI értékes eszköz lehet a társadalmi elszigeteltség peremén álló emberek számára, hogy beszélgetések és egyéb interakciók gyakorlásával csiszolják szociális készségeiket. A gyakorlatok segítenének az önbizalom építésében, és így csökkentik annak kockázatát, hogy bizonyos emberek teljesen kivonuljanak a társadalomból.

„Az emberi magányt gyakran egy lefelé tartó spirál jellemzi, amelyben az elszigeteltség alacsonyabb önbecsüléshez vezet, ami elriasztja az emberekkel való további interakciókat” – írja Prescott.

„Lehetséges, hogy a mesterséges intelligenciával való társas együttlét segíthet megtörni ezt a ciklust az önértékelés erősítésével és a szociális készségek fenntartásával vagy fejlesztésével.”

A pusztító vírusként terjedő magány igazi veszélyei

A magány problémájának nagysága az elmúlt években vált világossá. Az Egyesült Királyságban több mint 7 százalék, azaz közel négymillió emberről ismert, hogy krónikus magányban él, ami azt jelenti, hogy gyakran vagy mindig magányosnak érzi magát. Egy 2021-es harvardi tanulmány szerint az amerikaiak több mint egyharmada érez „komoly magányt”, és a legsúlyosabban érintettek közé tartoznak a fiatal felnőttek és a kisgyermekes anyák.

Tavaly Vivek Murthy, az Egyesült Államok sebész főorvosa „a magány és az elszigeteltség járványáról” és annak a közegészségügyre gyakorolt mélyreható hatásáról írt. A magányosság több szívbetegséggel, demenciával, agyvérzéssel, depresszióval, szorongással és korai halálozással hozható összefüggésbe, és a halálozásra gyakorolt hatása megegyezik a napi 15 szál cigaretta elszívásával.

Ha nem foglalkozunk a problémával, akkor az Egyesült Államok addig fog széttöredezni és még inkább megosztottá válni, amíg többé nem nem lesz képes közösségként vagy országként funkcionálni

– tette hozzá Vivek Murthy.

Ez tehát sokkal vegyesebb képet mutat, mint a Her című film, amelyben Phoenix a legvalószínűtlenebb helyen találja meg a szerelmet: egy testetlen mesterséges intelligenciában, amelynek Scarlett Johansson adta a hangját.

A „gépbarátkozás” könnyen elsülhet visszafelé is

Az, hogy a mesterséges intelligencia a megoldás része lehet-e, nem újkeletű vita. Sherry Turkle, az MIT társadalomtudományi professzora arra figyelmeztetett, hogy a gépekkel való kapcsolatépítés visszafelé sülhet el, és az emberek számára kevesebb teljes értékű valódi kapcsolatot eredményezhet.

Christina Victor, a Brunel Egyetem gerontológia és közegészségügy professzora is aggódik emiatt. „Kétlem, hogy a mesterséges intelligencia kezelné a magányt, és megkérdőjelezném, hogy az MI-n keresztüli kapcsolatok valaha is értelmesek lehetnek-e, mivel a társadalmi kapcsolatainkat gyakran a kölcsönösség keretezi.”

Jelenleg minden bizonyíték arra mutat, hogy a közeli emberi barátok a legjobb megoldás a magányra. De amíg a társadalom nem helyezi előtérbe a társas kapcsolatokat, addig a robotok megoldást jelentenek azon emberek milliói számára, akiknek nincsenek barátaik

– mutatott rá Murali Doraiswamy, az észak-karolinai Duke Egyetem pszichiátria és orvostudomány professzora.

A kutatók hamarosan megtudhatják, hogy az emberek a mesterséges intelligenciához fordulnak-e társaságért. A technológiai cégek olyan chatbotokat építenek, amelyek egyre gördülékenyebben reagálnak az érzelmekre. A héten derült ki, hogy az OpenAI felkérte Scarlett Johanssont, hogy legyen a hangja legújabb chatbotjuknak, de a színésznő visszautasította ezt.