A kínai Trip.com, a világ egyik legnagyobb online utazási irodája 1 milliárd jüan (közel 48 milliárd forint) értékű új gyermekgondozási támogatást vezet be, hogy 32 ezer alkalmazottját gyermekvállalásra ösztönözze.

Céges családi pótlék

Azok a dolgozók, akik legalább három éve dolgoznak a vállalatnál, 10 ezer jüan (több mint 470 ezer forint) éves bónuszt kapnak minden újszülött után, a gyermek első születésnapjától egészen ötéves korukig. A szabályzat szombaton lépett életbe.

Az új gyermekgondozási segély bevezetésével olyan anyagi támogatást kívánunk nyújtani, amely arra ösztönzi alkalmazottainkat, hogy családot alapítsanak anélkül, hogy ez veszélyeztetné szakmai céljaikat és eredményeiket

– mondta James Liang, a Trip.com ügyvezető elnöke pénteki nyilatkozatában.

A Trip.com bejelentése további kínai vállalatok hasonló kezdeményezéseit követi a demográfiai válsággal küzdő országban.

Kína lakossága több mint 60 év után először 2022-ben csökkent, mindössze 6,77 születés jut 1000 főre, amely a legalacsonyabb születési ráta a kommunista Kína 1949-es megalakulása óta. Az ország mára a világ második legnépesebb nemzete, lemaradva India mögött.

 

Peking 2015-ben megszüntette több évtizedes „egy gyerek” politikáját, amely kezdetben lehetővé tette a házaspárok számára, hogy két gyermeket szüljenek. A 2016-os rövid emelkedés után azonban az országos születési ráta tovább csökkent.

A kérdés kulcsfontosságú a döntéshozók számára, mivel mélyreható következményekkel járhat az országra nézve. Hozzájárul az elöregedő népesség problémájához, hatással lehet a gazdasági növekedésre, és csökkentheti az adóbevételeket és a járulékokat az amúgy is feszültséggel küzdő nyugdíjrendszerbe.

 

Mindig azt javasoltam, hogy a kormány adjon pénzt a gyermekes családoknak, hogy csökkentsék a család gyermeknevelési költségeit, és segítsenek több fiatalnak

 – mondta Liang.

Vannak más példák is. A Beijing Dabeinong Technology mezőgazdasági vállalat tavaly 90 ezer jüan (4,2 millió forint) pénzbónuszt adott az alkalmazottaknak, ha harmadik gyermekük született. A jelentések szerint az első vagy a második gyermek megszületéséért 30 ezer jüant (1,4 millió forint), illetve 60 ezer jüant (2,8 millió forint) fizet ez a cég.

Három gyermek engedélyezve

A múlt hónapban a QiaoYin City Management, egy városi higiéniai szolgáltató cég bejelentette, hogy 100 ezer jüan (mintegy 4,7 millió forint) bónuszt ajánl fel az alkalmazottaknak, ha harmadik gyermekük születik. Az intézkedés célja a fiatal munkavállalók családjaira nehezedő anyagi terhek csökkentése, valamint a születések ösztönzése.

A döntéshozók 2021-ben tovább enyhítették a születések korlátozását, három gyermeket engedélyezve, és fokozták a nagyobb családok ösztönzésére irányuló erőfeszítéseket.

Hatvan év után először csökkent Kína népessége

A kínai kormány évek óta azon fáradozik, hogy több gyermek vállalására ösztönözze az embereket, és elhárítsa az elöregedő népesség okozta fenyegető demográfiai válságot, ám az ország lakossága 60 év óta először csökkent.Bővebben --->