Az észak-koreai állami légitársaság első gépe Pekingben landolt kedd reggel. A kínai külügyminisztérium hétfőn jelentettbe be az Air Koryo Kína és Észak-Korea között közlekedő közlekedő személyszállító repülőinek újraindulását.

Phenjanból várhatóan pénteken Oroszország felé is újraindíthatják a repülőutakat, az első gépet Vlagyivosztokban várják – írja az MTI.

Észak-Korea a világjárvány kitörését követően lezárta a határait. A vasúti és közúti áruszállítást már tavaly újraindította Kínával és Oroszországgal. Az ország nemrég azt is jóváhagyta, hogy sportolói elutazzanak egy taekwondo versenyre Kazahsztánba. A versenyzők busszal érkeztek a kínai határhoz.

Közeli kapcsolat Oroszországgal

Kim Dzsong Un, az ország vezetője és Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég jelentette be az észak-koreai hírügynökségnek, hogy levelet váltottak egymással, amiben ígéretet tettek, hogy fejlesztik az együttműködést a két ország között, amelyet Észak-Korea hosszú távú, stratégia kapcsolatnak hívott. Említésre méltó, hogy a levélváltás napján volt 78 éve, hogy Korea felszabadult japán gyarmati uralma alól.

A levelezés kapcsán Egyesült Államok megvádolta Észak-Koreát azzal, hogy fegyvereket biztosít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz. Phenjan és Moszkva is tagadta a vádakat. 

Mit akar Travis King? Tanácstalanok az észak-koreaiak és az amerikaiak is

Engedély nélkül lépett be Észak-Koreába egy amerikai állampolgár, Travis King. Észak-Korea szerint az amerikai katona menedéket akar a rossz bánásmód és a rasszizmus elől, az Egyesült Államok pedig még egyszer megpróbálná őt hazavinni. Az észak-koreai hírügynökség közölte, a nyomozók szerint King szándékosan és illegálisan lépett át, azzal a szándékkal, hogy náluk, vagy egy harmadik országban maradjon.
Bővebben--->