Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának (ITU) legutóbbi, 2022-es felmérése óta további mintegy 100 millió embernek sikerült csatlakoznia az internethez világszerte, de még mindig 2,6 milliárd ember él a számítógépes világháló nélkül.

A Föld lakosságának 67 százaléka, vagyis 5,4 milliárd ember már fent van az interneten.

Az internetes kapcsolódás ilyen mértékű fejlődése egy újabb lépés a helyes irányba - jelentette ki Doreen Bogdan-Martin, az ITU főtitkára közleményében. Azonban úgy vélte,

az internetes kapcsolatok számának növekedése még mindig nem elég gyors, és kitartó nemzetközi erőfeszítésekre van szükség, hogy 2030-ra mindenki számára elérhetővé váljon a globális, egyetemes és gyors internetkapcsolat.

Hozzátette,

Nem fogunk alább adni az erőfeszítéseinkből, amíg egy olyan világban nem élünk, ahol mindannyiunk számára konkrét valóság a gyors internetkapcsolat, függetlenül attól, ki hol él.

Az alacsony jövedelmű országokban volt a leggyorsabb az internetkapcsolatok fejlődése, ahol 17 százalékkal nőtt az internetezők száma az elmúlt évben – magyarázta Bogdan-Martin, hozzátéve, hogy ezekben az országokban még mindig csak a lakosság alig egyharmada csatlakozik a világhálóhoz.

A legfrissebb globális becslések megerősítik, hogy az internetkapcsolatok számának 2020-ban mért kétszámjegyű növekedése csak rövid ideig tartott.

Ez elsősorban a koronavírus-világjárvány miatti kijárási korlátozásoknak, a bezártságnak és a hosszú ideig fenntartott távmunkának volt köszönhető – hangsúlyozta az ITU főtitkára.

Jelenleg két fő akadálya van az internetkapcsolatok globális fejlődésének:

  • továbbra is azokat a közösségeket a legnehezebb elérni, amelyeknek még mindig nincs internetes hozzáférése,
  • illetve nem könnyű átállni a kezdetleges internetes hozzáférésről a stabil és felhasználóbarát online hozzáférésre 

– mutatott rá Bogdan-Martin.

Gyakran alábecsülik az egyéb akadályokat is, például a túl alacsony internetes csatlakozási sebességet, a túl drága hardvert és előfizetéseket, a digitális kultúra hiányát, a kulturális és nyelvi akadályokat, a nemi alapú diszkriminációt, és néha még az elektromos áram hiányát is – tette hozzá az ITU főtitkára.

Egyre többen rendelnek drogot az interneten

Az Economx.hu információi szerint az elmúlt időszakban rendkívül megszaporodtak azok az esetek, amikor a kábítószereket nehezen lenyomozható módon, az interneten rendelik meg. Bővebben >>>