A politikus azok után jelentette ki álláspontját, hogy elődje, Nicolas Sarkozy a Krímet illetően „illuzórikusnak” nevezte a múltba való visszatérést. Macron hozzátette, a „látszatválasztások” eredményét sem ismeri el Franciaország. Az elnök mindezt egy videóban fogalmazta meg, melyet a Krími Platform nevű csúcstalálkozón tettek közzé – írja az MTI.

A politikus hozzátette, a Krím 2014-es annektálása óta folyamatos az emberi jogok és a humanitárius helyzet romlása.

Nicolas Sarkozy korábbi elnök augusztus közepén arról beszélt, hogy a Krímben illuzórikus bármilyen visszatérés a múltba. Szerinte népszavazással lehet ratifikálni a jelenlegi helyzetet, ahogy az Ukrajna keleti és déli részén lévő vitatott területek esetében is. Sarkozy azért is szót emelt, hogy Ukrajna maradjon semleges és se az Európai Unióhoz, se a NATO-hoz ne csatlakozzon.

A francia diplomácia kitart Ukrajna mellett

A két politikus véleménykülönbségére tekintettel a francia diplomácia leszögezte: nem változott a hivatalos francia álláspont.

Emmanuel Macron üzenetében „a történelmi döntésre” hívta fel a figyelmet, ami „elismeri Ukrajna uniós tagjelölti státuszát.” Az elnök leszögezte, továbbra is Ukrajna oldalán marad Franciaország és mindenben segíteni fog, hogy Oroszország „véget vessen az ellenük folytatott háborúnak."

Veszélyes nemzetközi jelenséget azonosított Emmanuel Macron

A francia elnök ígéretet tett hazája fokozott jelenlétére az Indo-csendes óceáni térségben, ahol Kína és az Egyesült Államok verseng a kis szigetállamok feletti befolyásért. A francia elnök ötnapos látogatáson tartózkodott a Csendes-óceán déli részén, megállva Új-Kaledónia francia területen, Pápua Új-Guineában és Vanuatu szigetcsoportján.
Bővebben--->