Egy szempillantás alatt lett több tízezres városból semmivé a Ciprus keleti területén található Varosha. Az egykor virágzó üdülőváros ma már csak önmaga árnyéka, igazi szellemváros, omladozó házaiba életveszélyes belépni – írja a Dívány.

Ez volt a helyi Riviéra

Ha egy varoshainak azt mondta volna valaki a hatvanas évek végén, hogy városa hamarosan kong majd az ürességtől, valószínűleg csak legyintett volna. A Famagustához tartozó, Ciprus Riviérájaként is emlegetett üdülőváros annyira népszerű volt, hogy a hírességek is boldogan lógatták ott a lábukat.

OLYAN SZTÁROK VOLTAK VAROSHA VENDÉGEI, MINT BRIGITTE BARDOT, ELIZABETH TAYLOR VAGY ÉPP RICHARD BURTON.

Az üdülőközpont Ciprus büszkesége volt, óriási szállodákkal, csábító bevásárlóközpontokkal, szemet gyönyörködtető, homokos strandokkal. Az élet pezsgett a városkában, és az amúgy sem csekély, 39 ezer lelket számláló lakossága a főidényben 700 ezerre duzzadt. 

A pezsgő életnek azonban egy csapásra vége lett, amikor 1974. július 15-én egy államcsínyt követően a török hadsereg megszállta a települést, a lakosságnak pedig szó szerint futva kellett elmenekülnie onnan.

TÖBB TÍZEZREN HAGYTÁK EL A TERÜLETET, BÍZVA ABBAN, HOGY EGYSZER HAZATÉRHETNEK.

A török katonaságon kívül a kicsivel több mint 6 négyzetkilométeres Varoshába azonban senki sem tehette be a lábát, és hosszú évtizedekig ez így is maradt. Egykori lakók arról meséltek, hogy sokaknál a tűzhelyen rotyogott az étel, amikor evakuálták őket, a legtöbben pedig hátrahagyva minden értéküket, mentek, amilyen gyorsan csak tudtak. 

Tengerparti szellemváros

Így lett a mindig mozgásban lévő Varosha üres, kopár, félelmetes hellyé, amely szó szerint úgy néz ki, mint amit fél évszázada ottfelejtettek.

Nézze csak:

Famagusta elhagyatott, tiltottnak kikiáltott negyedét alaposan megrágta az idő: az épületei közül több is összeomlott, de van olyan lakás, amely nappalijában egy fa nőtt, illetve olyan lakóház is, amiben még mindig meg vannak terítve az étkezőasztalok.