Eddig példa nélküli módon, egymást követő nyolcadik évben az Egyesült Királyság Oxfordi Egyeteme nyerte el a világ legmagasabb rangú egyetemének díját a Times Higher Education (THE) World University Rankings-ben.

A rangsorállítás 20. évében 108 ország és régió 1904 egyetemét rangsorolják – a tavalyi 1799-hez képest. A THE 2024-es World University Rankings a legátfogóbb, legszigorúbb és legkiegyensúlyozottabb globális rangsor, amely 18 teljesítménymutatón keresztül értékeli az intézményeket.

A legfőbb paraméterek:

  • az oktatás;
  • a kutatás;
  • a tudásátadás;
  • és a nemzetközivé válás.

A Stanford Egyetem a második helyet szerezte meg, ezzel az Egyesült Államok legjobb egyeteme, a harmadik helyen pedig a massachusettsi Institute of Technology áll.

Az Egyesült Államokból hét, az Egyesült Királyságból három egyetem szerepel a legjobb tíz között, az így ez a két ország adja az első tíz helyezettet. 

Bár az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság vezeti a rangsort, pozíciójuk és hatalmuk gyengül, mivel évről évre egyre kevesebb intézménnyel képviseltetik magukat a 200-as listán.

Európában, az Egyesült Királyságon kívül a svájci ETH Zürich a legmagasabb rangú intézmény a 11. helyen.

Németországból 49 egyetem találunk a listán, a Müncheni Műszaki Egyetem a legmagasabb helyezést elérő intézmény a 30. helyen.

Íme a világ 10 legjobb egyeteme:

  1. University of Oxford (Egyesült Királyság)
  2. Stanford University (USA)
  3. Massachusetts Institute of Technology (USA)
  4. Harvard University (USA)
  5. University of Cambridge (Egyesült Királyság)
  6. Princeton University (USA)
  7. California Institute of Technology (USA)
  8. Imperial College London (Egyesült Királyság)
  9. University of California, Berkeley (USA)
  10. Yale University (USA)

 

A Times Higher Education eredeti célja, hogy biztosítsa a hallgatók számára, hogy a lehető legjobb döntést hozzák meg felsőfokú tanulmányaikkal kapcsolatban, és a számukra legmegfelelőbb intézményt találják meg.

 

A diákok azt kérik, ne vegyék el az Erasmust

Petíciót nyújtott be négy magyar diákszövetség az Európai Parlamentnek, amiben azt kérik, ne legyen része az Erasmus+ program felfüggesztése az uniós költségvetés védelmét szolgáló intézkedéseinek. Bővebben --->