A Nemzeti Ifjúsági Tanács Szövetség, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége közös beadványt nyújtottak be az Európai Parlament petíciós bizottságának a magyar Erasmus-ügyben.

A négy diákszövetség azt kéri, hogy ne legyen része az oktatás az Unió azon intézkedéseinek, melyek a költségvetés védelmét szolgálják. A petíció tartalmát Turi Ádám ismertette a dokumentum szerzőinek nevében a szakbizottság számára. Mint mondta, az Erasmus+ ösztöndíjak ideiglenes befagyasztása 21 oktátási intézmény 182 ezer diákját érintheti, ami az egyetemi hallgatók 62 százaléka.

Sajnálatosnak nevezte, hogy Brüsszel intézkedéseinek az ártatlan diákok a kárvallottjai – írja a Népszava. Turi Ádám hozzátette, az intézkedések ezen felül nem is érik el a céljukat, vagyis nem védik az EU költségvetési érdekeit.

A diákok képviselője azt kérte az Unió intézményeitől, hogy tartsák nyitva a csereprogramot, egyetemválasztástól függetlenül.

A magyarok döntenek

A szakbizottság ülésén az Európai Bizottság képviselője, miután meghallgatta Turi Ádámot, azt mondta: a labda a magyar térfélen pattog, a hatóságoknak meg kell hozniuk azokat az intézkedéseket, melyek eloszlatják a kételyeket az uniós támogatások szabálytalan felhasználásával kapcsolatosan, a közalapítványi fenntartású egyetemeken.

Elhangzott az is, hogy még nem kérte a brüsszeli döntés felülvizsgálatát a kormány, ami azt jelentheti, hogy a szükséges feltételek még nem teljesültek.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-delegációjának tagja, Vincze Lóránt, az RMDSZ képviselője és Tatjana Zdanoka független lett képviselő hozzászólókként támogatták a diákszervezetek beadványát, így a petíció nyitva maradhat.

Az Európai Bizottság tavaly december döntött arról, hogy felfüggeszti az Erasmus+ és a Horizont-ösztöndíjak finanszírozását 21 alapítványi fenntartású magyar egyetem számára.

A vizsgálóbizottság egyebek mellett azt kifogásolta, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumában politikusok, azon belül is kormánytagok ülnek, akik erre válaszul egyszerre mondtak le a kifogásolt tisztségről.

Viszlát, Erasmus! Nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz ösztöndíj

A tanév kezdetéig módosítani kellene a magyar törvényeken, hogy a határidő előtt értékelni tudják az új szabályozást. Csakhogy a parlament nagy valószínűséggel nem ül addig össze.
Bővebben--->