Frissítés:

Sergio Roberto De Carvalhoval szemben a Brazil Szövetségi Köztársaságban vádat emeltek kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, azonban ezen eljárás jelenleg is folyamatban van, marasztaló ítélet vele szemben nem született. Ezen felül a közokirat hamisítás tárgyában az érintett jogi képviselőjének tájékoztatása szerint az eljárást megszüntették, amit ügyészségi megszüntető okirattal igazolt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a Terrorelhárítási Központtal (TEK) közösen tavaly nyáron fogta el az 54 éves brazil „drogbárót”, aki a szervezetének vezetésével 2017 és 2019 között legalább 45 tonna kokain csempészéséért volt felelős.

A bűnözőt már évek óta keresték a hatóságok, több ország adott ki ellene elfogatóparancsot. Az Interpol is körözte, mert a brazil bíróság harminc év szabadságvesztésre ítélte kábítószercsempészés miatt – írjarendőrség.

A magyar hatóságok 2022 júniusában értesültek arról, hogy a brazil férfi Magyarországon tartózkodhat,

a Nemzeti Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) és a KR NNI munkatársai – több ország részvételével zajló műveletben – beazonosították tartózkodási helyét, majd a Terrorelhárítási Központ munkatársai hat órán belül elfogták.

Budapesten őrizték

A bandavezér ellen Magyarországon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közokirathamisítás miatt indított büntetőeljárást, tekintve, hogy elfogásakor hamis igazolványokat mutatott fel. A férfi egyébként évekkel ezelőtt halottá nyilváníttatta magát, majd legalább tíz álnevet használt, és ezek mindegyikéhez hamis igazolványai is voltak.

Elfogása után a „drogbáró” kiadatási őrizetben volt a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Kiadatása hosszas egyeztető eljárást követően csütörtökön történt meg a legmagasabb színtű biztonsági előírások betartásával.

 

Varga Judit kezében a „brazil Escobar” további sorsa

Az igazságügyi miniszter kiadja a tavaly Magyarországon elfogott drogbárót, Sergio Roberto de Carvalhót, majd arról dönt, hogy a kábítószer kereskedőt a három elfogatóparancsot kiadó állam közül melyiknek adja ki. Bővebben>>>

A TEK-esek kísérték a ferihegyi repülőtérre

A NEBEK, a TEK, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Nemzeti Nyomozó Iroda pontos intézkedési terv alapján hajtotta végre a brazil férfi átadását.

A férfit a büntetés-végrehajtási intézetből lábbilinccsel, vezetőszíjjal, rendőri konvojban szállították át a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A TEK gépfegyveres munkatársai kísérték, a szállító és kísérő szolgálati gépkocsikat rendőrségi helikopterrel is biztosították.

A KR NNI célkörözési fejvadászai a férfit a reptér egy hermetikusan lezárt részén adták át a belga rendőrségnek. A belga hadsereg külön gépével szállították át Belgiumba, ahol a bíróság már az este folyamán elrendelte letartóztatását, és az ország egyik legmagasabb biztonsági védelmével ellátott fegyházába szállították.