Az egyik legszebb belga város, Brugge lakói turisták tömegével néznek szembe egész nyáron. Ez egyszerre áldás és átok a számukra: a látogatók pénzt, presztízst hoznak, és munkahelyeket biztosítanak. De a helyiek minőségi váltást szeretnének.

Most már tényleg elértük a vörös vonalat

– mondta az 55 éves Arnout Goegebuer építész az AFP érdeklődésére egy kávézóban ültve, miközben kinézett az ablakon a zsúfolt teraszra.

Nincs szükségünk több turistára, ez elég

– tette hozzá.

Ezt a mondatot a 119 ezer lakosú város többi lakója is visszhangozza. Nyugat-Flandria történelmi központja évente nyolcmillió turistát fogad, többségük nyáron egynapos kirándulásokon vesz részt, és a közeli Zeebrugge kikötőjét érintő tengerjáró hajókról ömlesztik őket a városra.

Brugge Európa kiemelkedő látványossága köszönhetően annak, hogy a városközpont a középkor óta alig változott. Az óvárost körülvevő régi erődítmények és malmok maradványai a csatornák mellett találhatóak, ezért is hívják észak Velencéjének. 2019-ben Brugge ötéves stratégiát fogadott el annak érdekében, hogy

több minőségi turista töltse el az éjszakát a városban, akik jobban érdeklődnek a kultúra és a gasztronómia iránt, mint a szelfi készítés és a gofrievés .

A stratégia eredményei azonban nem látszódnak, melyben közrejátszott az is, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020-2021-ben összeomlott a turizmus.

A Holidu (házak és apartmanok keresésére és foglalására szolgáló platform) által közzétett tavaly augusztusi rangsor egyébként az olasz Velencét, Brugge-t és a görög Rodosz szigetét helyezte a második helyre a legtúlzsúfoltabb európai turisztikai célpontok listáján. Ezen a listán az első helyet a horvát Dubrovnik szerezte meg.

Elmaradoznak a magyarok Horvátországból, ráfázhatnak a vérszemet kapott szállásadók

Nem indult túl jól a július a déli szomszédunknál, kevesebben vannak a hagyományos turisták. A helyi idegenforgalmi hivatal szerint a szálláskiadók kapzsiságával van a gond. Bővebben --->