„Nem tettettem úgy, mintha pisilni akarnék, csak léggitároztam!” – ezt mondta kedd este a belga igazságügyi miniszter, Vincent Van Quickenborne – akit széles körben csak Quickie-ként ismernek – újságíróknak, válaszul a „Pipigate” botrányra, amely a múlt hónapban tartott 50. születésnapi partija után uralta a belga címlapokat – írja a Politico.

A biztonsági kamerák felvették, hogy a miniszter és három vendége, – akiket meghívott a házába, hogy megünnepeljék ezt az alkalmat – az otthona mellett parkoló rendőrségi furgonra vizelnek.

A VRT belga közszolgálati televízió által a héten közzétett videofelvétel azonban cáfolni látszik az állítását, mivel a felvételen látható, amint a miniszter hajnali 4 óra körül kisétál a házból, a járdán áll, hátra dől, és a televízió szerint úgy tesz, mintha pisilne.

Gitározás vagy pisilés? Az itt a kérdés

Van Quickenborne azóta saját videofelvétellel állt elő, hogy megpróbálja felmenteni magát. Több belga hírügynökségnek elmondta, hogy a videón látható, hogy mozdulatot tesz, de ez inkább egy gitáros mozdulat volt, nem pedig pisilés. A politikus váltig állítja, nem tudta, hogy mit tettek a vendégei a rendőrségi furgonnal, és hogy nincs takargatnivalója.

Quickie csütörtökön jelenik meg a belga parlament igazságügyi bizottsága előtt, hogy válaszoljon az incidenssel kapcsolatos kérdésekre, és a miniszter azt mondta, hogy elhozza a felvételeket. Az eset bírálatok hullámát váltotta ki a rendőrszakszervezetek és más politikusok részéről. Az ügyészség közölte, hogy vizsgálatot indít a történtek miatt.

Azzal, hogy Van Quickenborne – aki közel áll Alexander De Croo belga miniszterelnökhöz – proaktívan előállt a saját felvételeivel, úgy tűnik, egyelőre stabilizálta a helyzetét. A miniszter csaknem egy éve áll biztonsági védelem alatt, miután drogszervezetek komoly fenyegetéseinek és egy meghiúsított emberrablási kísérletnek a célpontja volt.