Az ausztrálok arról kell szavazniuk, hogy támogatják-e az alkotmány megváltoztatását azzal, hogy belefoglalják a „parlament hangját″, azaz egy őslakos bizottságot, amely az őslakosokkal kapcsolatos kérdésekben fogalmazna meg ajánlásokat a szövetségi parlament számára.

A szigetországban csak népszavazással lehet az alkotmányon változtatni.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök Adalaide-ben elmondta, hogy a parlament hangjának ötlete a néptől származik, és arról a nép dönthet a referendumon. Hozzátette, a népszavazás napján olyan lehetőség nyílik az ország összekovácsolására, ami „egy generáció alatt csak egyszer adatik meg.”

Ausztráliának jelenleg semmilyen egyezménye nincs az ország őslakosaival, ami a 26 milliós lakosság 3,2 százalékát teszi ki. Az őslakosok szociális és gazdasági mutatói is átlag alatt teljesítenek. Annak ellenére nem esik szó róluk az ausztrál alkotmányban, hogy már több mint 60 ezer éve laknak a területen – írja az MTI.

Megoszlik a támogatottság

A szövetségi kormány mindent igyekszik elkövetni, hogy a népszavazás sikeres legyen, azonban a társadalmi vitában megoszlanak a vélemények: a javaslat támogatottsága gyengült az utóbbi hónapokban.

A támogatók úgy vélik, a lépés megerősítheti az őslakossal való kapcsolatokat és nemzeti egységet teremthet, továbbá az őslakosok oktatási, egészségügyi, lakhatási és munkaügyi kérdései is előtérbe kerülhetnek. Az ellentábor véleménye szerint azonban a lépés faji megkülönböztetéshez vezetne, és túl sok hatalmat kaphat az őslakos testület. Ellenérvként merült fel továbbá az is, hogy az alkotmánymódosítás csupán csak szimbolikus lenne.

Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, a szavazatok 50 százalékát kell elérni, valamint hat államból legalább négyben kell azt a választók többségének támogatnia. Eddig 19 népszavazáson döntöttek 44 alkotmánymódosítási javaslatról, és ezek közül csak nyolcat szavaztak meg. A legutóbbi népszavazást 1999-ben tartották arról, hogy köztársasággá nyilvánítsák-e Ausztráliát. A szavazók elutasították.

Ausztrália szomszédságában, Új-Zélandon néhány éve kerültek be a szigetország maori őslakosai a parlamentbe még Jacinda Ardern miniszterelnöksége alatt.

 

Meglepő, mivel folytatja karrierjét a lemondott miniszterelnök

A volt új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy beleveti magát az egyetemi életbe. Egy időre elhagyja hazáját, még a választások idején sem lesz otthon, ám miután végzett a Harvardon, tervezi, hogy visszatér Új-Zélandra.
Bővebben--->