Az Egyesült Államok 1,31 milliárd dollár új gazdasági támogatását fel Ukrajna számára Antony Blinken külügyminiszter Londonban, az ukrajnai újjáépítési konferencián jelentette be.

A külügyminisztériumi közlemény szerint az újjáépítési támogatás tartalmaz általános gazdasági segélyt, valamint segítséget az ukrán energiainfrastruktúra helyreállításához és modernizálásához, emellett szeretné ösztönözni „Ukrajna elkötelezettségét energiaszektorának átalakítására". 

Antony Blinken a londoni konferencián elmondta,

az összegből 520 millió dollárt az ukrán energiahálózat újjáépítésére fordítanak majd, úgy, hogy annak eredményeként környezetbarátabbá váljon és integráltabb legyen az európai energiahálózatba.

A támogatás értéke mintegy fele az orosz támadások által a hálózatban okozott károknak – jegyezte meg a külügyminiszter, aki arról is beszámolt,

657 millió dollárt az ukrán kritikus infrastruktúra újjáépítéséhez ajánlja fel országa, ideértve a határátkelőket, vasútvonalakat, hogy jobb kapcsolatot biztosítsanak Európával. 100 millió dollárt szán az Egyesült Államok az ukrán vámrendszer és egyéb hálózatok digitalizálására gyorsítására és a korrupció kiküszöbölésére.

Az amerikai külügyminisztérium szerdai közleménye szerint az ukrajnai háború tavaly február 24-i kezdete óta az Egyesült Államok összesen mintegy 63 milliárd dollárnyi segítséget ajánlott fel Ukrajna számára katonai, gazdasági és humanitárius támogatás formájában.

Egy könyvelési hiba miatt 6 milliárddal többet tud költeni a Pentagon az Ukrajnának szánt fegyverekr

Kiderült, a felszerelések értékelése közben nem a nettó könyv szerinti értéket vették figyelembe. Korábbi jelentések az értékelési különbséget 3 milliárd dolláros tartományba tették, de a most közreadott adatok véglegesek és ez az összeg visszavándorol a támogatási alapba. Bővebben >>>