A korábban befutónak tekintett Napur Architect egy családi alapítású alkotóműhely, amely a honlapjukon olvasható információk szerint alapítása óta építészeti tervezéssel foglalkozik, több évtizedes generáltervezői tapasztalattal. A cég fő profilja a sport- és kulturális létesítmények, igényes egyedi villák tervezése.

Csakhogy a januárban megjelent hírek ellenére most úgy tűnik, hogy a világkiállítás pavilonjának építésére aspirálók között feltűnt egy újabb szereplőtudósít az Építészfórum.

Az esettel kapcsolatban a Magyar Építőművészek Szövetsége is hangot adott a nemtetszésének, nyilatkozatában a következő kérést megfogalmazva: 

A Magyar Építőművészek Szövetsége kéri az arra illetékeseket, hogy az Oszakai Világkiállítás magyar pavilonjának tervezőjét a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően nyílt építész tervpályázaton válassza ki, amelyhez minden szakmai segítséget megad.

Bár az ügyben újabb fordulat állt be, úgy tűnik, hogy a MÉSZ óhaja nem teljesült.

Az európai közbeszerzési értesítőben június 26-án az EXPO 2025 Magyarország Nonprofit Kft. által közzétett hirdetményből kitűnik, hogy újabb, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást folytattak le, amelyet a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. nyert. 

Az új nyertes

A ZDA- Zoboki Építésziroda Magyarország egyik legnagyobb, több évtizedes hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkező építészeti műhelye – áll a vállalkozás internetes bemutatkozó szövegében. Mint írják, az alkotóműhelyben egyaránt jelen van a speciális szaktudás és a komplex látásmód; a fiatalos lendület és a tapasztalat; a kreatív designer-szemlélet és a szigorú műszaki beállítottság. Szakmaiságukat gazdag terv- könyv- és folyóirattár, a legújabb digitális technológiák és a folyamatos oktatások segítik.

Az egyelőre nem világos – írja a szaklap –, hogy mi indokolta az új eljárást, ezzel kapcsolatos indoklást nem találtak a szövegben. A szerződést 2023. június 7-én kötötték meg, eszerint a nyertesnek a tervek elkészítésére 60 nap áll rendelkezésére, és legkésőbb augusztus 10-ig kell elkészülnie velük. 

Az oszakai expo 2025 áprilisában kezdődik, fő témája a jövő társadalmának megtervezése.