Magyar Nemzeti Bank számításai szerint már 2022-ben 13,6 évnyi átlagjövedelem összegyűjtése lett volna elég a lakásvásárláshoz, míg Budapesten mindez 12 évnyi spórolás után lenne lehetséges.

A teljes nettó jövedelmet félre kellene tenni ahhoz, hogy kiteljen egy lakás ára. Kiszámolták, hogy a nagyvárosokban hány év alatt jönne össze a pénz:

 

 

Átlagbérből 2,3 millió forinttal kevesebb hitelt lehet felvenni 20 évre, mint tavaly

A KSH adatai alapján a kedvezmények nélküli átlagbér 384 300 forint volt 2023. márciusban, ami 16,6 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi értéket. Önmagában ez szép növekedés, de a márciusi 25,2 százalékos inflációhoz képest már elmaradás, vagyis a bérek vásárlóereje csökkent az elmúlt 12 hónapban. Mutatjuk, mekkora összegű lakáshitelre elegendő az aktuális átlagkereset, és ez miként változott az elmúlt egy évben. Bővebben>>>

Hosszútávon nem tud ennyit félretenni a lakosság

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ennél sokkal durvább a helyzet a gyakorlatban, ugyanis az emberek nem tudnak egy teljes havi jövedelmet félretenni hosszú éveken keresztül.

Ha abból indulunk ki, hogy az átlagfizetés harmadát tudja valaki félretenni, akkor Budapesten vagy Debrecenben akár 30-35 évnyi spórolásra is szükség lehet

– mondta az RTL-nek.

Korábban sokan hitelt vettek fel az ingatlanvásárláshoz, azonban a lakáshitelkamatok megugrásával ennek az esélye is csökkent.

A szakértő szerint az adásvételek számát az növelné, ha legalább 5-6 százalékkal csökkennének a hitelkamatok, ami hónapok után következhet be.