Az energiadrágulásnak és a rezsiszabályok változásának köszönhetően kezd szétszakadni az ingatlanpiac –derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat szeptemberi alakulását vizsgálta.

A lakóingatlanok iránti kereslet az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkent szeptemberben. Éves szinten 10 százalékkal mérséklődött az ezer eladó lakásra és házra jutó érdeklődések száma, meghaladva az augusztusi 8 százalékos csökkenést. „Az is látszik a friss adatokból, hogy a lakások és a házak piaca kezd elválni egymástól” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az ezer eladó lakásra jutó kereslet ugyanis szeptemberben csak 8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a házak esetében viszont jóval komolyabb, 13 százalékos csökkenést következett be.

Szeptemberben több mint 37 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ez ugyanannyi, mint egy évvel korábban, és 4 százalékkal több feladott hirdetést jelent, mint augusztusban. 2015 óta egyik szeptemberben sem hirdettek meg annyi házat eladásra, mint idén. A szakember szerint ez részben annak köszönhető, hogy sokan még jó áron igyekeznek túladni a magasabb energiafogyasztású és nagyobb alapterületű házukon. Ez egy olyan eladási hullám előjele lehet a házak esetében, amely a téli hónapoktól kezdve tetőzhet.

Balogh László szerint a kínálatbővüléssel párhuzamosan kialakuló keresletcsökkenés miatt a lakáspiaci drágulás lelassulhat, különösen a felújításra szoruló családi házaknál. Kérdés, hogy a házukat eladó tulajdonosok közül hányan jelennek meg vásárlóként a lakások piacán és mekkora extra keresletet generálnak majd ezek iránt. A házakból lakásba költözők ugyanis támaszt adhatnak az eladó lakások árainak.