Egyre súlytalanabbá válik a foglaló az ingatlanbizniszben, még akkor is, ha milliós nagyságrendű összeget kell előre kifizetniük az ingatlanvásárlóknak – áll a Metrodom elemzésében. Kricsfalussy Tamás értékesítési igazgató szerint a regisztrációs szerződések nagy része mára szinte teljesen egyoldalúvá vált: a vevők sokszor még az átadási határidővel sincsenek tisztában, az eladót pedig semmire nem kötelezi a papír. Ha nem indítja el a projektet, vagy emelne az áron, akkor csak a foglalót kell visszafizetnie, sokszor azt is kamat nélkül. Az aláírt szerződés tehát nem garantálja, hogy adott áron és határidőre a vevő valóban kezébe veheti a kulcsokat.

Korábban egy eladó jellemzően azért állhatott el az üzlettől, mert a vevő nem tudott fizetni, vagy nem vette át az elkészült lakást. Mostanra viszont teljesen általánossá vált, hogy az eladók „bizonyos piaci helyzet”, vagy „váratlan gazdasági helyzet”, vagy más, teljesen megfoghatatlan, homályos feltétel esetén egyszerűen elállhatnak a szerződéstől – írja Kricsfalussy. Az egyoldalú elállási feltételek között időnként meglepő dolgok is felbukkannak, például, hogy az eladó nem talált megfelelő áron dolgozó vállalkozót, vagy, hogy az nem tudta határidőre felépíteni a házat. Ilyen esetben szintén csak a foglalót kell visszaadnia az eladónak.

Az áremelés a szerencsésebb

Korábban viszonylag egyszerűen meg lehetett becsülni, hogyan alakul egy termék ára a következő évben, de most teljes a bizonytalanság, a kockázat növekedését pedig igyekeznek minimalizálni az eladók. A legtisztább eset, amikor megemelik az árakat, abban bízva, hogy ez biztosítja azt a tartalékot: az új építésű lakások piacán látott, az inflációt jelentősen meghaladó, 20-25 százalékos áremelkedésnek is ez az egyik magyarázata. Mások inkább felfüggesztik, elhalasztják a projekteket, például Budapesten mindössze 700 új lakás került piacra tavasszal,

ez az elmúlt években megszokott mennyiség 25-30 százaléka.

Vannak, akik az adásvételi előszerződésekbe, a regisztrációs szerződésekbe nyúlnak bele. „Sokan fognak csalódottan rádöbbenni néhány hónap, legkésőbb egy-másfél év múlva, hogy sokkal többet kell majd fizetniük a lakásukért” – írja Kricsfalussy. Szerinte ez még a jobbik eset, mert olyan is előfordulhat, hogy a vevő már a vételár nagyobb részét befizette, a végén pedig lakás nélkül marad úgy, hogy esélye sem lesz a korábbi áron lakáshoz jutni.

Új építésű lakás vásárlása esetén érdemes kész, vagy közel kész lakást választani, ahol nem kell áremelkedéssel, vagy eladói elállással számolni. Kezdetlegesebb állapotú lakás esetén viszont fokozottan ügyelni kell a szerződés szövegére, mit vállal és mit nem az eladó.