A magyar lakosság 70 százaléka, csaknem 7 millió ember él családi házakban. Ezeknek az ingatlanoknak a háromnegyede, tehát mintegy kétmillió családi ház 1980 előtt épült, tehát energetikailag korszerűtlenek – írja közleményében a Knauf Insulation.

Az épületek szigetelése augusztustól különösen felértékelődik, hiszen a megfelelő szigeteléssel akár 50 százalékkal csökkenthető egy ház energiafelhasználása, így a fűtésre használt földgáz mennyisége is. Szigetelés nélkül az elpazarolt energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, további 25 százaléka a tetőn, 15 százaléka pedig a padlón át távozik. A Knauf szerint a fújható üveggyapot-szigetelés is alternatíva lehet: akár egy nap alatt, bontási és javítási munkák nélkül elvégezhető. 

„Egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház például csak a fűtéshez és hűtéshez felhasznált energia révén évente 0,9 tonna üvegházhatású gázt juttat a Föld légkörébe” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója. „A korszerűtlen magyar családiház-állomány teljeskörű hőszigetelésével közel egymillió tonnával csökkenthetnénk a szén-dioxid-kibocsátást évente. Családi házaink fűtési költségeit akár 40-50 százalékkal, karbonlábnyomunkat pedig akár 6 százalékkal mérsékelhetjük.”

A teljes hazai energiafogyasztás 32 százalékát lakóépületek működtetése adja, a hűtés és a fűtés pedig együttesen az EU energiaszükségletének 50 százalékát teszi ki.

Most jelentősen megnőtt az érdeklődés a szigetelések és az energiahatékonysági fejlesztések iránt miután a kormány bejelentette a rezsicsökkentés részleges kivezetését.