Két évvel ezelőtt egy beszállító mindössze másfél millió forintos tartozás miatt felszámolási eljárást indított a Dohány utcai Continental Hotel Budapest tulajdonosa ellen, a felszámolást a bíróság 2014 szeptemberében rendelte el, majd a magyar kormány közbelépett, és novemberben stratégiailag kiemelt társasággá minősítette a ZeinaHotel Kft.-t. A cég felszámolóbiztosa az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. egyik munkatársa lett.

Szakmai berkekben akkor azt feltételezték, a lépés mögött az a szándék áll, hogy a jól menő belvárosi hotelt olcsón átjátsszák egy új vevőnek. Nem ez történt: a ZeinaHotel meg tudott egyezni a hitelezővel, és az egyezséggel idén februárban véget ért a felszámolási eljárás a cég megszüntetése nélkül. A stratégiailag kiemelt státusza ugyanakkor nem szűnt meg.

Az ügy ezzel nem ért véget, mert ugyan a hotel működtetését - a Budapesten élő, palesztin származású, jordániai üzletember - Mazen Al Ramahi egy másik cégén keresztül mindvégig biztosítani tudta, a másfél éves bizonytalanság komoly veszteségeket is okozott az immár három budapesti hotel felett rendelkező üzletembernek. E miatt vélhetően nemzetközi bírósághoz fordul. A stratégiailag kiemeltté nyilvánítást követően a magyar-jordán befektetővédelmi egyezményre hivatkozva jogorvoslatot kért a tulajdonos az arab ország külügyi tárcáján keresztül.

Függőben sok milliárd forint

A ZeinaHotel Kft. 2014. szeptemberében kezdődött felszámolása mögött egy unikális ok is rejtőzhetett. A Napi.hu korábbi információja szerint ugyanis a szálloda korábbi neve, a Zara használata miatt a márkanév tulajdonosa, a spanyol Industria De Diseno Textil S.A., azaz az Inditex-csoport pert indított a magyarországi cég. A spanyolok csak a védjegy-márka bitorlást akarták megszüntetni, bírság kiszabását nem tartották fontosnak - nem úgy a magyar állam, amely ez utóbbihoz is ragaszkodott.

A Fővárosi Törvényszék 2012. májusában elsőfokon a szállodatulajdonos kft.-t összesen 2474 milliárd forintos (!) bírsággal sújtotta védjegybitorlás miatt. A döbbenetes összegű bírság úgy jött ki, hogy az elsőfokú bíróság a ZeinaHotel Kft.-re napi 10 ezer forintos pénzbírságot vetett ki védjegybitorlás miatt. Nemfizetés esetén minden hónapban ez a duplájára emelkedett. A hatványozódó összeg így érte el ezt a horribilis nagyságot.

Változás van és per is

A ZeinaHotel fellebbezett a bíróság döntése ellen, és megváltoztatta a szálloda logóját is. A Fővárosi Törvényszék másodfokon, 2014. november végén hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletét, egyúttal a bíróságot új határozat meghozatalára utasította. Úgy tudjuk, hogy az új elsőfokú határozat még nem született meg.

Ramahi egy évvel ezelőtt egy új belvárosi hotelt adott át. A Vigyázó Ferenc utcában levő Prestige hotel azóta sikeresen működik és itt üzemel a Michelin-csillagos Budapest Costes étterem is. A Ramahi érdekkörébe tartozó szállodák tavaly jó évet zártak. A cégcsoport zászlóshajójának számító Joy Hotels Kft. megnégyszerezte árbevételét, a 2,1 milliárd forintos árbevételhez 253 millió forintos mérleg szerinti eredmény társult.