A nagyüzemi állattartás marketinges fogása a vásárlók megtartása érdekében a humánus körülmények felmutatása, ugyanis sokakat megnyugtat, hogy az ebédre vagy vacsorára elfogyasztott élőlény nem szenvedte végig az életét, mielőtt a tányérjukra került.

Biztosra is mennek, hogy a fogyasztók elkerüljék a mozgásképtelen ellőkalitkába szorult anyakocák látványát, és végelgyengülésben lebénult marhát se lássanak a tejesdobozokon. A svájci Alpokon idilli környezetben legelésző tehenek és a szabadban kapirgáló tyúkok viszont annál gyakrabban néznek szembe velünk a reklámokon és a termékek csomagolásán keresztül.

Nagy veszélyben vannak a kakasok, életükért küzd az Európai Unió

A hím csibék elpusztításának tilalma lehet az egyik kritikus pontja az Európai Unió szigorodó állatjóléti szabályozásának. A baromfitartók vagy vállalják, hogy felnevelik a kakasokat, vagy már a tojásban meghatározzák a nemét, ám mindkét megoldás extra költségekkel jár, amit végül a fogyasztó fizet ki. Olyan megoldás nem létezik, amelynek mindenki örülne. Bővebben>>>

Csirkefarmon dolgozó aktivista rögzítette az ominózus beszélgetést

A prove.hu szerint a Tyson Foods egyik alkalmazottja leplezte le, hogy a „szabadtartású” jelző csak egy marketingfogás, az állatjóléti szándék csak a látszat.

Tavaly augusztus és november között az Animal Outlook egyik aktivistája beépült a Tyson Foods-szal szerződésben álló, a húsipari cégnek állatokat szolgáltató Jannat Farmon, Virginia államban.

Ez idő alatt a szokásos áldatlan körülményeket tudta megörökíteni, amiket a legtöbb telepen ugyanúgy lehet látni.

Sikerült egy beszélgetést is felvennie, amely a farm menedzsere és a Tyson Foods egy alkalmazottja között zajlott. A férfi már hét éve áll kapcsolatban a Jannat Farmmal, és tulajdonképpen az lenne a feladata, hogy ellenőrizze a céggel együttműködő farmokon az állatok jólétét.

A beszélgetés alatt az Animals Outlook elhangzott, hogy a menedzser azt mondta, „nem érti, hogy tudják a szabadtartású csirkéket kint tartani”, mire a Tyson alkalmazottja közölte, „nincsenek azok kint”.

Nem mennek mind ki. Szabadtartású… olvass utána. Szabadtartásnál csak valami egy órára, vagy fél órára kell nekik lehetőséget biztosítani, hogy kimehessenek kicsit.

Úgy adják elő, mintha mindegyik csirke kint élne, pedig ez a látszat „csak az eladások miatt van. Kiválasztják a legszebb madarakat, kiteszik őket a fűbe, és ezek legtöbbször nem is vágásra szánt csirkék, hanem tenyészmadarak” – részletezte a szabadtartást a gyakorlatban a Tyson dolgozója.

A Tyson Foods magát állatjóléti élharcosként hirdeti, mint aki zéró toleranciát alkalmaz az állatjóléti irányelvekben.

Valóra vált a gazdák rémálma: újabb állatjóléti ajánlásokat tett az uniós hatóság

Újabb tudományos ajánlásokat tett közzé az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság a haszonállatok tartási körülményeivel kapcsolatban. Ezúttal a tejelő szarvasmarhák, a kacsák, a libák és a fürjek jólétét vizsgálta a hatóság, amelynek állásfoglalása irányadó lehet az Európai Unió új állatjóléti szabályozásához. Bővebben>>>

Senki nem ellenőrzi, mennyit szenvednek az állatok

Ahhoz, hogy egy amerikai farm szabadtartású minősítést kapjon, biztosítania kell az állatoknak állandó és szabad hozzáférést a szabadba történő kijutáshoz életük 51 százalékában.

Az nem világos, pontosan mennyi ideig, mekkora területen tartózkodhatnak. A szabadba történő kijutás lehetőségének biztosítása pedig egyáltalán nem jelenti azt, hogy az állat ki is megy a szabadba. Ráadásul USDA-nak (mezőgazdasági minisztérium) nincs ellenőrzési jogköre, egyáltalán nem ellenőrizhetik, hogy a szabadtartású körülmények biztosítottak-e.

Ennek sokan örülnek majd: minden mutató az olcsóbb hús irányába mutat

Az utóbbi néhány év gazdasági folyamatai nyomán 2023 végéig a baromfihús esetén masszív árcsökkenéssel számol a Master Good cégcsoport alapító-tulajdonosa, Bárány László. Bővebben>>>