A síelők és snowboardosok számára eljön a kánaán: nyakukon az igazi csúcsidőszak, a síbox már az autón, irány a hegyek, várják a felvonók. Izgulni már csak azon kell, hogy legyen friss hó, bucka- és jégmentes legyen a pálya, és persze ne legyen túl nagy tömeg. Érthető, hogy a baleseteken kevesen agyalnak, elvégre kikapcsolódni jöttek.  

Csak hát nem feltétlenül rajtunk múlik, hogy egy szerencsétlen ütközés vagy egy esés miatt akár kórházban is véget érhet a hegyekben töltött téli vakáció. Az Allianz legfrissebb adatai szerint a balesetek jelentik a leggyakoribb kockázatot a téli sportolás céljából szervezett külföldi utazások során. 

Jöjjenek a számok, amitől még síelés nélkül is hasra eshet 

Tegyük fel ha Ausztriában kijelölt pályán síelés közben elesünk, és sürgősségi ellátásra vagy akár műtétre lesz szükségünk, az alábbi költségek merülhetnek fel kórházi ellátás esetén – az egyszerűség kedvéért forintban:

  • Helikopteres mentés: 2 289 000 Ft
  • Orvoshoz szállítás: 15 000 Ft
  • Kórházi ellátás: 6 322 000 Ft
  • Gyógyszer: 52 500 Ft
  • Beteg Magyarországra szállítása az illetékes gyógyintézetig: 338 000 Ft

Aztán pedig ott van a

  • Fel nem használt síbérlet: 100 000 Ft
  • Eltört kamera, megsérült síkötés, kiszakadt síkabát: 400 000 Ft
  • Bérelt síléc sérülése: 50 000 Ft

Egy ilyen szerencsétlen baleset akár tízmillió forintunkba is kerülhet, ha nincs megfelelő utasbiztosításunk, hiszen

az Európai Egészségkártya nem helyettesíti az utasbiztosítást, így nem téríti meg a helikopteres mentés és a betegszállítás költségeit sem.

Emellett a turistaközpontokban működő kórházak közül sem mindegyik fogadja el, hiszen ezek többsége magán egészségügyi intézményként működik.

Egy utasbiztosítás azonban nem csak akkor jöhet jól, ha a sípályán történik velünk baj, számos esetben megkímélhet minket a kellemetlenségektől és a felesleges kiadásoktól: ha páldának okáért valakit lever a láz és orvosi javaslatra nem tud már a vakáció hátralevő részében tovább síelni, sem a többi, előre betervezett programon részt venni. Megfelelő utasbiztosítással ugyanis a sürgősségi ellátás költségein kívül többek között a fel nem használt síbérlet, valamint a lemondott fakultatív programok költségeire is igényt tarthatunk a biztosítónál.

Az persze nagyon fontos, hogy ilyenkor az általános utazáshoz szánt utasbiztosítás helyett kifejezetten téli sportoláshoz kialakított utasbiztosítást válasszunk, hiszen csak ez nyújt védelmet sportolás esetén.

Azt nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy csak olyan pályára szabad felmenni, ami megfelel a sí- vagy snowboard-tudásunknak.

A fekete pálya nem véletlenül fekete, de a piros is már haladó szint.

A sisak viselése ma már nem csak gyerekek számára kötelező sok helyen, hiszen az esetek döntő részében segít megelőzni a fejsérülést.

Ki a felelős baleset esetén?

Ez talán az egyik legfontosabb kérdés és rengeteg vitát okozott már – ám biztosak lehetünk benne, hogy valakinek viselnie kell majd a felmerült költségeket. A szabály nem túl bonyolult:

  • Ha a balesetet egy másik személy okozta, akkor az ő felelősségbiztosításának kell fedeznie a baleset kapcsán felmerülő költségeket.
  • Ha mi okozzuk a kárt valaki másnak, akkor ezt a mi felelősségbiztosításunknak kell fedeznie, ami kiterjedhet a másik fél sürgősségi ellátására, a mentés költségére, illetve a sportfelszerelésében okozott kárra is.

Manapság nem túl bonyolult megkötni egy téli sport biztosítást, legfeljebb néhány percet vehet igénybe az online felületeken keresztül. Az ára pedig mondhatni elenyésző az utazás, a szállás és különösen a síbérlet költségeihez képest. 

Ide özönlenek a magyarok télvíz idején, valamit tudhatnak

A síelésre utasbiztosítást kötők 66 százaléka Ausztriát vette célba a mostani szezonban, emellett még Szlovákia és Lengyelország kapott helyet a dobogón. A síutak átlagosan 4 naposak, az átlagos biztosítási díj pedig meghaladja a 10 ezer forintot.