Az idei év első negyedévében közel 30 százalékkal többször utaztak külföldre a magyarok, mint egy évvel korábban. A téli szezonban az utazók többsége Európába és főként téli sportolás miatt utazik, a legtöbben januárban kelnek útra.

Az Allianz előrejelzése szerint a 2023-2024-es téli szezonban tovább emelkedik majd a külföldi utazások száma az elmúlt  két év tendenciáihoz képest. Mint írják, a külföldi utazások során a balesetek jelentik a leggyakoribb kockázatot.

Ausztria a legfelkapottabb

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint idén január és március között a magyarok 4,4 millió alkalommal utaztak külföldre, 29 százalékkal többször, mint az egy évvel korábbi időszakban. A külföldi országokat tekintve a legnagyobb összeget – összesen 56 milliárd forintot – Ausztriában költötték el az utazók, ami a magyarok egyik legkedveltebb úti célja, ha téli sportolásról van szó.

Az Allianz Hungáriánál a kifejezetten téli sportokra kötött utasbiztosítások száma idén januárban közel 60 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, és a téli hónapok közül ebben a hónapban utaznak a legtöbben.

Az Allianz utasbiztosítási statisztikái szerint a többség (94 százaléka) Európán belül utazik télen. A legfelkapottabb hónapok a január és a február, ekkor kötik a utasbiztosítások 60 százalékát. Legnagyobb arányban a 30-60 éves korosztály utazik ebben az időszakban, közülük is elsősorban a 30-45 évesek.

Az idei év minden hónapjában nőtt a külföldi utazások száma tavalyhoz képest, így az Allianz előrejelzése szerint a 2023-2024-es téli szezonban is növekedés várható.

A többmilliós mentési költség elronthatja a pihenést

A hagyományos téli sportokat tekintve egyértelműen a síelés és a snowboardozás a legnépszerűbbek, a biztosítótársaság adatai szerint a balesetek jelentik a leggyakoribb kockázatot a téli külföldi utazások során, de a váratlan megbetegedések aránya is jelentős.

Emellett az utazók gyakran veszik igénybe például a poggyászbiztosítás szolgáltatásait a sportfelszerelésük miatt, illetve az utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat is. Szerencsére ritkább esetben van rá szükség, de amennyiben mégis, hatalmas segítséget jelent, hogy az utasbiztosítás, a választott biztosítási csomagnak megfelelő limitig, téli sportolás esetén is fedezi a helikopteres mentést, ami önmagában többmilliós költség lehet.

Ezekkel a kockázatokkal egyre többen számolnak, az elmúlt éveket vizsgálva ugyanis látszik, hogy a magyarok egyre tudatosabban utaznak, és előnyben részesítik a szélesebb körű védelmet nyújtó biztosítási csomagokat. Ezt az Allianz statisztikái szerint: a cég legmagasabb védelmet nyújtó utasbiztosítása iránti kereslet több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 5 évben.

Emellett repülős utazás esetén érdemes élni a kárbejelentés nélküli automatikus szolgáltatás lehetőségével is, ha legkésőbb az utazás előtt két nappal megkötjük az utasbiztosítást.

Amennyiben a szerződéskötéskor megadjuk a menetrendszerinti légi járat számát, indulási dátumát és időpontját, valamint a bank nevét és a bankszámlaszámunkat, akkor a járat késése, törlése vagy útvonalának módosítása esetén kárbejelentés nélkül, az eredeti érkezési időponthoz képest akár 24 órán belül átutalással megkapjuk a választott biztosítási csomagnak megfelelő szolgáltatási összeget.

A síturizmust is elérte az infláció: egekbe szöktek az árak

Az árak emelkedése és a klímaváltozás jelenségei miatt idén – a német és svájci turistákhoz képes – kevesebb osztrák tervez síelős vakációt Ausztria hegyvidékein. A piackutatók szerint ezzel együtt majdnem olyan jó szezonra számíthat az alpesi ország, mint a járvány előtt. Bővebben --->