A pénteken ismertetett előzetes adatok szerint a Michigani Egyetem márciusi amerikai fogyasztói hangulatindexe 76,5 pontra gyengült a februári 76,9 pontról. Szakértők várakozásának átlagában minimálisan javuló, 77,1 pont szerepelt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a februári 75,2 pontról 74,6 pontra süllyedt. Szakértők 75,1 pontot becsültek márciusra. A jelenlegi helyzetet tükröző almutató ugyanakkor a januári 79,4 pontos szinten állt februárban is. Szakértők 79,2 pontra számítottak.

AZ EGYÉVES IDŐTÁVÚ INFLÁCIÓS VÁRAKOZÁS 3 SZÁZALÉK MARADT,

így éppen a világjárványt megelőző két évben mért 2,3-3,0 százalék közötti érték felső határán áll. Az ötéves inflációs várakozás negyedik hónapja volt 2,9 százalék márciusban.

A Michigani Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás várható alakulásának.

A Michigani Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább 500 embert kérdeznek meg telefonon. A márciusra vonatkozó végleges adatot március 28-án ismertetik.

(MTI)