A Pfizer azt állítja, hogy a Seagen rákgyógyszer-gyártó céggel együtt 2030-ra legalább nyolc olyan orvosságot állíthat elő, amelyek keresettek lesznek. A váltás a Pfizer számára döntő pillanatban következik be. A Covid-termékek iránti kereslet zuhanása mellett a Pfizer tavaly csalódást okozott a Wall Streetnek egy új RSV oltás elsöprő piacra dobásával, valamint egy naponta kétszer adagolható súlycsökkentő tabletta negatív klinikai vizsgálataival – írja a CNBC.

A cég négymilliárd dolláros költségcsökkentési programot indított, amelynek keretében több száz alkalmazottat bocsátanak el, és csökkentik kutatási és fejlesztési kiadásait.

A Pfizer a 43 milliárd dolláros Seagen-felvásárlással megduplázta onkológiai gyógyszerkínálatát 60 különböző kísérleti programra. A cég azonban nem hozta nyilvánosságra, hogy szerinte mely gyógyszerek kínálhatják ezt a lehetőséget. Egyes elemzők megjegyezték, hogy néhány évbe telhet, amíg a Pfizer némely rákgyógyszere a fejlesztés középső stádiumába kerül.

A Pfizer meglévő onkológiai portfóliója is némi versenynyomással néz szembe. 

Chris Boshoff, a Pfizer ügyvezetője kiemelte, az onkológiai részleg azt tervezi, hogy fő bevételi forrásaként a biológiai gyógyszerekre tér át, és 2030-ra 6 százalékról 65 százalékra növeli ezen kezelések arányát.

A biológiai szerek azok, amelyek élő forrásokból származó kezelések illetve vakcinák és ide tartoznak az őssejtkezelések és a génterápiák. Ezek a legdrágább vényköteles gyógyszerek közé tartoznak az Egyesült Államokban.

Boshoff szerint a biológiai szerek „tartósabb bevételi potenciált” jelentenek több tényező alapján. 

A Pfizer a rák négy fő típusára kíván összpontosítani:

  • mellrák;
  • húgyúti rák, amely hatással van a húgyúti és nemi szervekre vagy funkciókra;
  • mellkasrák, például tüdő-, fej- és nyakrák;
  • és hematológia-onkológia, vagy vérrákok, például mielóma multiplex és limfómák.

A Pfizer arra számít, hogy a mellrák hozzájárulása a teljes onkológiai értékesítéshez 2030-ra körülbelül 10 százalékra csökken a tavalyi durván 40 százalékról – mondta a társaság onkológiai kereskedelmi vezetője, Suneet Varma. A Pfizer egy harmadik fázisú kísérletben teszteli az atirmociclib nevű kezelést, amely potenciálisan hatékonyabb és könnyebben tolerálható lehet a betegek számára.

A Pfizer várakozásai szerint 2030-ra a húgyúti rák a becslések szerint az onkológiai értékesítés 35 százalékát teszi ki. A Pfizer a disitamab vedotin nevű kísérleti ADC-t teszteli – amelyet a Seagen a kínai RemeGe cégtől licencelt – bizonyos húgyhólyagrákok kezelésére. A Keytruda immunterápiája a hólyagrák kezelésének új, első vonalbeli standardjévé válik. A Pfizer vezetői szerint a Padcevben megvan a „nagy kasszasiker” lehetősége, a vállalat 3 milliárd dolláros éves árbevételt érhet el.

A Pfizer az onkológián kívüli üzleti tevékenységét két részlegre osztja: egy amerikai kereskedelmi egységre és egy nemzetközi kereskedelmi egységre. Ezek a részlegek a vakcinákra, valamint a metabolikus és gyulladásos betegségekre összpontosítanak.

Az idén ősszel a Pfizer azt tervezi, hogy bevezeti Covid-oltóanyagának egy újabb frissített változatát, amely a vírus új törzsét célozza meg.

A vállalat korábban felvázolta a Covid-oltás „következő generációs” verzióit, amelyek célja, hogy egy évre kiterjessze a védelmet a fertőzés ellen. De a Pfizer még nem döntötte el, hogy tovább lép-e ezekkel a tervekkel.

Lerántották a leplet a Covid-oltások súlyos mellékhatásairól - erről is írtunk a témában. Az eddigi legnagyobb globális vakcinabiztonsági tanulmány többek között a szívvel kapcsolatos gyulladásos esetek, illetve az agyi vérrög egy bizonyos típusának megnövekedett kockázatát is feltárta. 

A cég a pneumococcus okozta megbetegedés elleni vakcina „negyedik generációs” változatát is teszteli, és azon is dolgozik, hogy kiterjessze a légúti syncytial vírus (általánosan RSV-nek nevezett) elleni oltóanyagát a 18 és 59 év közötti, magas kockázatú betegekre. A vállalat több légúti vírust megcélzó kombinált vakcinákat is tesztel, köztük a Covid és az influenza elleni oltást a fejlesztés késői szakaszában.

A vakcinákon kívül a cég a GBT601 nevű orális kezelést fejleszti a sarlósejtes betegség kezelésére, úgy véli, hogy ez a gyógyszer potenciálisan hatékonyabb utódja az Oxbryta gyógyszerének.

És egy másik terület, amely a befektetők számára sláger, az elhízás elleni gyógyszer.

A Pfizer arra számít, hogy az év első felében közzéteszi kísérleti fogyókúrás tablettájának, a danuglipronnak a napi egyszeri kiadásával kapcsolatos korai fázisú kísérleti adatait. A cég egy második elhízás elleni gyógyszeren is dolgozik, de nem árulta el, hogy az hogyan fog hatni.

Ha évente 300 millió beteget tudnak ellátni, akkor ez lesz az egyik legnagyobb gyógyszer.

Betört Európába a fogyókúrás injekció, amiből alig tudnak eleget gyártani - írta meg az Economx tavaly ősszel, amikor Nagy-Britanniában is elérhetővá vált a Wegovy injekció, amely hetente beadva hatékony a testsúlycsökkentésben. A dán gyártó óriási kereslettel néz szembe. Itt vannak a részletek >>>