Bár nyilván már szándékosan is próbáljuk elfelejteni az egész – évekig tartó – Covid-mizériát, most nem árt visszaemlékezni egy nagyon fontos dologra. 

A Medriva beszámolója szerint ugyanis nagyon nem mindegy, hogy melyik karunkba kaptuk a Covid oltás(oka)t. A kérdés azért merült fel, mert új szempont szerint vizsgálják a vakcinák hatását.

A kutatás szerint

aki két különböző karjába kapta az első, majd az azt követő emlékeztető-oltást, tovább marad immunis a Covid ellen.

A The Journal of Clinical Investigation folyóiratban megjelentetett tanulmány azt írja, hogy 950 felnőtt részvételével vizsgálta a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinát. A pácienseket két csoportra osztották, az egyikben olyanok voltak, akik a járvány során mindkét oltást ugyanabba a karjukba kapták, a másik csoportba pedig azokat tették, akik ellentétes karjukba kapták a vakcinát.

Az „ellentétes karúak” csoportjából sokkal jobb immunválaszokat kaptak, amiből arra következtettek, hogy ez a módszer hosszabb távú immunvédelmet adott.

A tanulmányban arról is beszámoltak, hogy

négyszeres antitest-növekedést mértek azoknál, akik ellentétes karjukba kapták a két oltást és ez a jelenség leginkább a Covid Omicron változatánál volt megfigyelhető.

Elismerték: maradandó károsodást okozott a Covid-oltás

Németországban mintegy 65 millióan kaptak legalább egy koronavírus-oltást, közülük 11 827-en kérték az oltás által okozott károk elismerését. Ha többre kíváncsi→