Több mint ezer új vállalkozás jöhet létre az augusztus elsején induló Vállalkozó Start II program keretében – jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerdai rendezvényén. A hír valószínűleg az érintett cégek többségéhez eljutott, ugyanis kedden elérhetetlenné vált az oldal, ahol regisztrálni lehetne a programba. Az élénk érdeklődés nem véletlen: 

a program maximum 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítené a vállalkozóvá válást, ugyanakkor csak az első 1500 jelentkezőt tudják befogadni.

Az ofa.hu azonban már a kedd 10 órás határidő előtt bő félórával elérhetetlenné vált olvasónk szerint, aki így nem tudott regisztrálni a programba.

Pedig, akik részt vettek a program első szakaszában (Vállalkozó Start I program), a többség, 80 százalékuk ma is működik, és az államtitkár szavai szerint támogatás nélkül is megállja a helyét.

Így nézett ki az OFA honlapja 11 óra körül
Így nézett ki az OFA honlapja 11 óra körül
Kép: Napi.hu

Mit tud(na) a Vállalkozó Start II program?

Garami Erika, az OFA Nonprofit Kft. programkoordinátora az induló vállalkozások támogatását célzó Vállalkozó Start II program részleteit ismertetve a szerdai rendezvényen elmondta, a pályázati alapfeltétel, hogy 

  • csak 18 és 64 év közötti magyar állampolgárok pályázhatnak, akik legalább általános iskolai végzettséggel rendelkeznek más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkeznek és ezekben nem töltenek be vezető tisztséget;
  • az érintettek a képzést követően, részletesen kidolgozott üzleti tervük elfogadása után alapíthatják meg vállalkozásukat, aminek kezdeti költségeire legfeljebb 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, ebből 3 millió forint a bérre és járulékokra fordítható, a maradék 1,5 millió forintot pedig egyéb eszközbeszerzésre, cégalapításra használhatják fel az érintettek;
  • a programban 12 hónapig kapnak támogatást az induló vállalkozások, amelyeknek további 12 hónapig fenn kell tartani működésüket.

A programhoz kapcsolódó regisztrációs felület augusztus 1-én indulna, regisztrálni az OFA Nonprofit Kft. elérhetőségein keresztül lehetne, de cikkünk megjelenésekor még elérhetetlen volt az oldal.