Sikerült ledolgozniuk a nyugdíjpénztáraknak a tavalyi fekete esztendő veszteségeit az első félév végére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adatai alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak a befektetéseiken hajszál híján 150 milliárd forintnyi hozamot értek el, ez bőven meghaladja a 2022-es 117,4 milliárd forintos veszteséget. Sőt a harmadik negyedévben is folytatódott a vagyonportfóliók árfolyamemelkedése, ennek köszönhetően a 2021 novemberi csúcsok után ismét történelmi rekordot döntöttek az árfolyamok. 

Az árfolyamok szárnyalása és a befizetéseknek köszönhetően június végére az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 1757,2 milliárd forintos történelmi rekordon tetőzött a félév végén, egy átlagos egyéni számlán 1,63 millió forint volt.

Kevésbé jó hír, hogy a tagok száma viszont kis mértékben csökkent az idén, 1 millió 78 ezren maradtak az önkéntes nyugdíjpénztárakban. 

A bent maradt tagok befizetései nőttek, de aggasztó, hogy a tagdíjfizetés dinamikája nem érte el az infláció mértékét. Az egyéni befizetések 4,36 százalékkal emelkedtek, miközben a munkáltatói tagdíjak több mint 16 százalékkal. Az adóvisszatérítés rekord összegű volt az idén, csaknem 17 milliárd forint folyt be ilyen címen az egyéni számlákra az államtól. 

Egyre idősebbek a pénztártagok

Nem csak a befizetések nőnek, de a szolgáltatási célú kifizetések is. Ez nem meglepő, ahogy emelkedik a tagság átlagos életkora, úgy növekszik a kifizetések teljes összege, amely az idei első félévben már 79,6 milliárd forintot tett ki. Csaknem 50 milliárd forintot fizettek ki a pénztárak a nyugdíjba vonult tagoknak, a többit más címen, például adómentesen felvehető hozamként vagy kilépés miatt vették ki az ügyfelek. 

Ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik majd, hiszen a tagok egyre idősebbek.

2022 végén

  • már csaknem 180 ezer 60 év fölötti pénztártag volt, a 45-59 év közöttiek létszáma is tovább emelkedett 545 ezer főre.
  • A 30-44 éves pénztártagok száma ugyanakkor 27 ezer fővel 325,5 ezerre csökkent,
  • a 30 év alattiaké pedig további 10 ezerrel alig 43 ezerre esett vissza

– hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Ez már csak amiatt is aggasztó, mert

egyre később kezdenek el takarékoskodni a magyarok.

Az is aggasztó fejlemény, hogy a pénztárak működési eredménye továbbra is negatív. A félévet 513 millió forintos működési veszteséggel zárta a szektor, az infláció miatt megemelkedett költségeket ugyanis a jelek szerint nehezen tudják a bevételekkel kompenzálni az intézmények. 

A magánkasszák is nagyot kaszáltak 

A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma is tovább csökkent, már nem éri el az 52 ezer főt. A tagdíjbevétel stabil maradt, ám működési szinten veszteségessé vált a négy intézmény. Elképzelhető, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a tagdíjat ugyan befizették a tagok, a pénztárak által elvárt működési célú támogatást viszont már nem utalták át olyan sokan, mint az előző években. 

A tavalyi mínuszokat a magánkasszák is ledolgozták június végére. Az első féléves hozamok 27,5 milliárd forintot tettek ki, míg tavaly 20,9 milliárd forintos veszteség keletkezett a befektetéseken.