Az Egyesült Államokban 20 ezerrel, 201 ezerre, január vége óta a legalacsonyabbra csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön. A szakértők véleményének átlagában jóval nagyobb, 225 ezres szám szerepelt.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 7750-nel, 217 ezerre csökkent.

A szeptember 9-ével záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 21 ezerrel, 1 millió 662 ezerre, csaknem nyolchavi mélypontra csökkent az egy héttel korábbi 1 millió 683 ezerről. Elemzők ezzel szemben arra számítottak, hogy 12 ezerrel nő a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását, mivel az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseinek alakítása szempontjából is.

A Federal Reserve kamatemelésekkel operál

Mind az első alkalommal, mind a tartósan munkanélküli segélyt kérők számának csökkenése ismét az amerikai gazdaság ellenállóképességéről tanúskodik, annak ellenére, hogy  a Federal Reserve kamatemelései révén igyekszik enyhíteni az amerikai munkaerőpiac feszességét.

A szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. „A munkaerőpiac továbbra is feszes, de a kínálat és a kereslet egyre inkább egyensúlyba kerül” – nyilatkozta Jerome Powell, a Fed elnöke szerdán.