Csak részben felel meg a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) tulajdonosai és az áramszolgáltatójuk között használt, úgynevezett szaldóelszámolás az uniós jogszabályoknak, ezért új rendszert kell bevezetni. Ez azt jelenti, hogy a napelemes háztartások évente egyszer kifizetik azt a különbözetet, amennyivel több villamos energiát használtak az országos hálózatból, mint amennyit abba bejuttattak a naperőművükkel, illetve, ha ez az egyenleg negatív, akkor pénzt kapnak vissza. Az elszámolás hatósági, azaz rezsicsökkentett egységáron történik. Ez az a tarifa az elsősorban a lakossági felhasználókra szabott egyetemes szolgáltatásban kell alkalmazni – írta az Energiaügyi Minisztérium a Világgazdaságnak.

A negyedórás bontás meghiúsítja gyakorlatilag az összes olyan beruházást, ami azért valósult meg, hogy például ebből a fűtési energiaigényét termelje meg, tehát nyáron süt a nap és abból megtermelünk villamosenergiát télen abból például egy hőszivattyú segítségével hűtünk vagy fűtünk. Hiszen olyan technológia nem létezik, amivel a nyáron megtermelt villamosenergiát le tudjuk tárolni télre. Tehát ez azt jelenti, hogy ezek a beruházások ezek így értelmetlenné váltak.

- mondta az RTL Híradónak Kiss Ernő a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

Az éves elszámolás kedvez a háztartásoknak, hogy a vételezett áramért hatósági árat kell csak fizetniük, az EU azonban olyan elszámolást vár el, amelyben a háztartások reális árat kapnak az áramukért.

Tavaly októberig sokan igyekeztek napelemes rendszerrel felszerelni a háztartásukat, hogy kevésbé legyenek kiszolgáltatva a brutálisan emelkedő energiaáraknak, aztán a lendület megtört, amikor a kormány bejelentette, hogy felfüggesztik a betáplálást az új belépőkre vonatkoztatva, így rögtön vissza is esett a napelemtelepítési kedv. A kormány is elismerte, hogy így már nem annyira éri meg a befektetés.

Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint októberben elkezdődhet a hálózati betáplálás átmeneti korlátozásának fokozatos feloldása.

Kiss Ernő a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint ez mindenképpen jó hír.

Ez egyértelműen pozitív. Különösen azért, hiszen korábban sem volt semmilyen műszaki indoka annak, hogy teljes tiltást vezessenek be Magyarországon

– mondta.

A Napi.hu is írt arról, hogy korábban sokan visszaléptek a napelemkérelmüktől, míg mások kétszer is benyújtották, nem kezdődtek el a kivitelezések, megszűntek az értékesítési hálózatok, és az ágazatban nagyon sokan állás nélkül maradtak.