Raisz Anikó az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint úgy nyilatkozott, hogy az intézkedés azon törekvés része, hogy Magyarország minél gyorsabban átálljon a körforgásos gazdaságra.

Az államtitkár hozzátette, hogy július óta a brüsszeli elvárásoknak megfelelően bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert is, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elv szerint fizetniük kell a termékeik után képződő hulladék gyűjtéséért, elszállításáért és kezelésért.

Januártól pedig megkezdődik a biohulladék széles körű elkülönített gyűjtése is, amely biztosítja, hogy a hasznosítás eredményeként minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza a természetes szervesanyag-körforgásba, valamint hogy a hulladéklerakókon lerakott települési hulladék lebomló tartalma csökkenjen.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a háztartások az elkülönített gyűjtési rendszerben egy erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényben gyűjthetik a konyha zöldhulladékot, mint amilyen például a zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, tojáshéj vagy a teafű.

A gyűjtést a koncessziós társaság végzi majd, de a kijelölt hulladékgyűjtő pontokra mi magunk is leadhatjuk a biohulladékot. A kerti zöldhulladék átvétele változatlan marad.

 

 

 

Drága lesz a palackos víz, érdemes leszokni róla

Ötven forintba kerül majd az ásványvizes palackok darabja a visszaváltási rendszer jövő évi bevezetésével. Egy ember könnyedén elfogyaszthat minden áldott nap egy üvegnyi vizet, vagyis csupán csak az ásványvizes palackokra fordított éves költés személyenként mintegy húszezer forintra rúghat.
Bővebben--->