Jelentős illetményfejlesztést kaptak a magyar légierő pilótái és műszaki szakemberei – idézi Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert a Honvédelmi Minisztérium szombati közleménye. A tárca szerint a magyar légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek.

„Tudásuk, szolgálatuk kulcsfontosságú Magyarország biztonságának védelmében. Ezért jelentős – decemberig visszamenőleges – béremelésükről döntöttünk” – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A közlemény szerint a béremelés a vadászpilótákat, a szállító- és kiképzőrepülőgép-pilótákat, a szállító- és harcihelikopter-vezetőket, valamint a repülő műszaki és az előretolt repülésirányító szakembereket érinti. Az emelt bért az érintettek március első napjaiban megkapták.

A honvédelmi tárca szerint ezzel 

a legtapasztaltabb pilóták bére átlagosan másfél millió forintról két-három millió forintra is emelkedhet

beosztástól, a repülő szolgálatban eltöltött évektől, valamint képesség alapú függően.

A miniszter szerint „a megnövekedett biztonsági kockázatok új kihívások elé állították Magyarországot, és megerősítették azt az elköteleződést, hogy egy modern, ütőképes haderőre van szükség”.

Magyar Honvédség katonái egyébként márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket, a béremelés számukra januárig visszamenőleges. A kormány kétlépcsős, jelentős mértékű illetményemelésének első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. A minisztérium közlése szerint idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg.

Fontos pénzügyi feladatot kapott Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Újabb védelmi felkészítésre vonatkozó költségvetési átcsoportosításokról döntött Orbán Viktor, a honvédelmi miniszternek közel egymilliárd forint sorsáról kell döntenie.A honvédelmi miniszterrel az Economx január végén közölt interjút, melyet ezen a linken talál.