A miniszterelnök a legfrissebb Magyar Közlönyben határozott a védelmi és biztonsági felkészítési feladatok végrehajtásához szükséges költségvetési források átcsoportosításáról. 

Két tétel kifizetésére kötelezte Varga Mihály pénzügyminisztert. Két tételben, összesen 856,8 millió forintot kell a kormány speciális működési feltételeinek biztosítása kiadásainak terhére átcsoportosítania. Ebből az összegből a vonatkozó honvédelmi törvény szerint NATO Válságreagálási Rendszerrel összhangban álló nemzeti intézkedési rendszer feltételeinek biztosításához, valamint a területi és helyi védelmi és biztonsági igazgatási szervek honvédelmi feladatainak végrehajtásához szükséges költségeket kell fedezni a miniszternek. 

Egyébként a kormányhatározatban Orbán Viktor is aláhúzta, Szalay-Bobrovniczky Kristóf saját hatáskörben intézkedik a honvédelmi felkészülés központi, valamint a kormány speciális működési feltételeinek biztosítását szolgáló feladatok végrehajtása érdekében az előirányzatok felhasználásáról. 

A mellékletekből kiderül, hogy a fenti összegből

  • 595 000 000 forintot kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra fordítanak, míg
  • 6 755 520 forint személyi juttatásokra,
  • 1 824 560 forint munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adóra, illetve
  • 91 529 000 forint dologi kiadásokra, valamint 
  • 161 690 920 forint beruházások megy majd el.

Utóbbi esetén nincs konkretizálva a cél. 

A védelmi kiadások azért is fontosak, mert a magyar ipari termelés földbe állt. 

Horváth András, az MBH Elemzési Centrum vezető elemzője az Economxnak korábban ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a termelés volumenének idei növekedése nagyban függhet a védelmi ipari kapacitások kiépülésétől, mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években.