Idén júniusban 934 ezer belföldi vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el turisztikai szálláshelyeken, ezen belül 647 ezren kereskedelmi egységekben, magán- és egyéb szálláshelyeken pedig 7,7 százalékkal kevesebben. A magyarok 61 százaléka szállodákban szállt meg.

A két legnépszerűbb térség a magyarok és a külföldiek körében is a Balaton volt, a de a hazaiak körében hasonló népszerűségnek örvendett még a Mátra-Bükk. A két térségben a belföldi vendégéjszakák 32, illetve 9,4 százalékát regisztrálták.

A külföldi turista ugyanakkor lényegesen több, mint egy évvel ezelőtt: 25 százalékkal nőtt a számuk, és 14 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el – 75 százalékban szállodákban.

A legkedveltebb térség az ő körükben is a Balaton volt.

Javult a turizmus helyzete, kevesebben használtak SZÉP-kártyát

A kereskedelmi szálláshelyek össze bruttó árbevétele 17 százalékkal 54 milliárd forintra nőtt júniusban, míg a SZÉP-kártyával 3,3 százalékkal kevesebbet költekeztek, összesen 2,9 milliárd forintot. Összesen 27 681 szállásadót regisztráltak, amiből 2941 volt kereskedelmi, 24 740 pedig magán- vagy egyéb.

2023 első félévében 1,3 százalékkal több éjszakát töltöttek el szálláshelyeken, a magyarok 8 százalékkal kevesebbet, a külföldiek 13 százalékkal többet.

A turizmus világát már felforgatta a mesterséges intelligencia

A turizmusban sem kerülhető ki a mesterséges intelligencia alkalmazása, amely az aggodalmakkal ellentétben nem veszi el a munkavállalók megélhetését, sokkal inkább versenyelőnyt hozhat a cégeknek.