Olaf Scholz kancellár már az elején kijelentette, a kormány nem kíván engedményeket tenni a 2024-es költségvetéssel kapcsolatban, mert az elmúlt válságokban – legyen szó a koronavírus-járványról vagy az energiaválságról – tetemes pénzzel járultak hozzá a gazdaság helyzet stabilizálásához.

Scholz szükségesnek nevezte, hogy lépésről lépésre, de visszatérjenek a járvány és az energiaválság előtti megszokott fiskális politikához.

A milliárdos költségvetési kiadásokat csökkenteni kell arra a szintre, amely biztosította, hogy válságok előtt években jól boldogultunk

– fogalmazott a szociáldemokrata politikus.

A kormány vezetője mindenekelőtt a biztonságot, a klímasemlegességet, valamint a társadalmi kohéziót említette. Megfogalmazása szerint ez az a három prioritás, amelyet a 2024-es költségvetés tükrözni fog. Ez azonban azt is jelenti, hogy egyes támogatásokat, illetve támogatási programokat felülvizsgálnak – tette hozzá.

Az évekig tartó, példa nélküli válságok, valamint az ugyancsak példátlan hitelfelvételek után kötelességünk szilárd alapokon irányítani az országot

 

– mondta Scholz és kijelentette, a kormány az energiarendszer átalakításán és a hidrogéninfrastruktúra kialakításán dolgozik.

Csúnyán benézték a német ipari adatokat az elemzők

Márciusban a vártnál nagyobb mértékben esett vissza a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése szerint. Bővebben >>>

Az iparszövetség elnöke, Siegfried Russwurm beszédében arra mutatott rá, hogy a vállalkozók körében nagy a frusztráció.

Hosszú a panaszok listája – jelentette ki, mindenekelőtt a bürokráciát, a túlzott szabályozást, illetve a tilalmakat említette, ezek helyett szerinte megbízható keretfeltételekre és az új elképzelések iránti nyitottságra lenne szükség.

A problémák között említette az áram magas árát.

Egyre több cég foglalkozik azzal a tervvel, hogy tevékenységének egy részét kivonja Németországból, és külföldre telepíti át, mert ott jobbak a keretfeltételek

– jelentette ki a BDI vezetője.

Azzal viszont egyetértett, hogy a kihívásokat csak együtt lehet leküzdeni. Russwurm szerint ehhez a bizalom helyreállítása, illetve kölcsönös alkalmazkodás szükséges.